MORAVSKÉ A ČESKÉ

15.12.2015 08:26

Zatímco přívlastek český se objevuje v oficiálních a mediálních textech, stejně jako v názvech stále častěji, stejně tak se přívlastek moravský vytrácí. Není to přirozený jev. Na druhou stranu to nemá jeden důvod a příčinu. Důvody i příčiny jsou sice umělé, ale je jich mnoho a jsou různé. Všechny souvisí se současným bezprávným postavením Moravy a snahou oficiálních míst, aby to tak zůstalo. Lidé si tento postupný tlak většinou vůbec neuvědomují. Postupně si na to zvykají a přijímají za své.

Co můžeme v této, pro Moravu těžké době, proti tomu dělat? Příčinu tohoto umělého vykořeňování všeho moravského a nahrazování českým, se nám zřejmě tak hned nepodaří odstranit. I když by bylo ohromné, mít opět zpátky zemské (spolkové) uspořádání, které jsme měli na Moravě, až do nástupu komunistů k moci, vždycky. Tisíc let.

A tak alespoň sami si musíme dávat pozor na to, jak se vyjadřujeme. Jak mluvíme, jak píšeme. Snažit se alespoň na sebe nenechat působit ten slovní (jazykový) "mor". Nepsat a neříkat "Slovácko", ale Moravské Slovácko. Neříkat a nepsat Jižní, nebo jižní Morava. Ale jih Moravy, nebo na jihu Moravy. Protože MORAVA JE JEN JEDNA ! Alespoň v naší republice zcela určitě. Myslím zemi. Samozřejmě máme ještě řeku Moravu, která zemi Moravě pravděpodobně dala jméno.

Jistě toho najdete mnohem víc, kde my, moravští patrioti sami děláme chybu a kde tomu můžeme, alespoň svým dílem jednotlivce, čelit.

V:B.J.

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode