Moravská žirafa a

18.07.2022 17:35

Možná celá Morava, ale v Brně to zajisté zaznamenal každý. Podivnou rytířskou sochu na moravském náměstí někdo pdvakráte nesmyslně ozdobil ukrajinskou vlajkou. Tato informace, dorazí-li do Moskvy jistě způsobí masovou dezerci. Na druhou stranu můžeme být rádi, že jim město za naše peníze …, čtenář domyslí. A tak se někteří občané zdravě a právem rozpálili a konali.

https://brnenska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/24748-dav-aktivistu-v-brne-zautocil-na-sochu-josta-strhl-z-nej-ukrajinskou-vlajku.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=772200&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Mimochodem vyvěšovaní cizích státních vlajek je v určitýchkompinacích, a tyto po republice vidíme, trestné. Autorovi podivného díla přišly ukrajinské barvy v pořádku. Jeho logiku nechápu, nicméně se domnívám,

Že je pan Róna zřejmě stižen sklerozou, nedivme se, Pánové, původně toho jezdce na žirafě nabízel jako bezejmeného rytíře do Jihlavy, už proto mělo být dílo magistrátem odmítnuto. Takže asi zapomněl, že nám do moravské metropole to sousoší prodal jako moravského markrabího, tudíž může mít pouze erb moravského markrabího nebo lucemburskou. Mimo to, je dotyčná figura vybavena aheraldickým nestředověkým štítem slušícímu spíš Achilovi nebo vikingskému pěšákovi, pěkný historický paskvil. A jošt vskutku nebyl Ukrajinec, jelikož v jeho době předmětné území předtím ztracené za monolského vpádu zabírají Litevci a polskou „Okrajinou“ čili pohraničím se má stát primárně v 17.století, čím narážím na kozácké povstání Bogdana Chmelnického, z jehož vůle se posléze stala „Okrajinou“ ruskou.

PS. Mimochodem polští, tedy nikterak ukrajinští, kozáci se 1620 zúčastnili i bivy na Bílé hoře a to na vítězné císařské straně.

 

Mor.Dis.

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode