Minská skupina OBSE je připravena uspořádat setkání ázerbájdžánských a arménských vůdců

09.10.2021 09:53

Minská skupina OBSE vyjádřila připravenost pomoci zorganizovat setkání mezi ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem a arménským premiérem Nikolem Pashinyanem, podle prohlášení spolupředsedů Minské skupiny Igora Khovaeva (Rusko), Andrewa Schofera (USA) a Stephana Visconti (Francie) v pátek zveřejnila na webových stránkách OBSE.

„Spolupředsedové vzali pozitivně na vědomí veřejná prohlášení prezidenta Alijeva a premiéra Pašinjana, která vyjadřují v zásadě jejich připravenost setkat se pod záštitou spolupředsedů,“ stojí v prohlášení.

„Spolupředsedové se těší na zapojení stran ohledně způsobů a podrobností takového setkání a znovu zopakují, že jsou ochotni v blízké budoucnosti navštívit region a prodiskutovat další kroky v tomto procesu,“ uvádí dokument.

Ve světle nedávného konstruktivního setkání ministrů zahraničí Ázerbájdžánu a Arménie spolupředsedové Minské skupiny OBSE přivítali propuštění arménského vojáka Ázerbájdžánem. Diskutovali také o možných opatřeních k deeskalaci, a to i pokud jde o zadržené a pohřešované osoby, jakož i o dobrovolný návrat uprchlíků.

2. října ázerbájdžánský prezident řekl, že touží po setkání s arménským premiérem, až bude na to připraven. Slíbil, že odpoví věcně, pokud Arménie předá mapy minových polí. Arménský premiér 3. října řekl, že je připraven se s ázerbájdžánským prezidentem setkat. Dodal, že je připraven vzít s sebou mapy všech minových polí a naléhal na něj, aby na toto setkání vzal všechny arménské válečné zajatce. Na konci září se ázerbájdžánský ministr zahraničí Jeyhun Bayramov setkal se spolupředsedy Minské skupiny OBSE na okraji 76. zasedání Valného shromáždění OSN a s jeho arménským protějškem Araratem Mirzoyanem za jejich účasti.

Na podzim roku 2020 se situace v Náhorním Karabachu vyhrotila ozbrojenými střety, ke kterým došlo na sporném území. Ruský prezident Vladimir Putin, ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev a arménský premiér Nikol Pašinjan podepsali 9. listopadu společné prohlášení o úplném příměří v Náhorním Karabachu. Podle dokumentu by si ázerbájdžánská a arménská strana udržely pozice, které zastávaly, řada regionů by byla ovládána Ázerbájdžánem a do oblasti by byly rozmístěny ruské mírové jednotky podél linie záběru a Lachinského koridoru. 11. ledna se vedoucí těchto tří zemí dohodli na vytvoření pracovní skupiny na úrovni místopředsedů vlád, která by se zaměřila na navázání dopravních a ekonomických vazeb v regionu.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode