MILÍ KAMARÁDI,

09.04.2018 19:44

  tak jsem se dnes dozvěděl z Českého rozhlasu, že francouzská firma, která vlastní firmu v Sedlčanech na výrobu Sedlčanského hermelínu, dokonce i s názvem PRESIDENT - skončila.

Takže díky, naši velcí privatizátoři, zase vidíte, jak jste to tady všechno po...li. Francouzům skončila desetiletá výhoda neplacení daní, tak co by tady dělali. Konkurenčního výrobce v ČR zlikvidovali a teď mají konečně otevřen trh do ČR!

Starosta Sedlčan se to dozvěděl až z médií, takže je zděšen, že by skoro celé město mělo být bez práce.

- Co je na tom nejhorší? Budovy v Sedlčanech zůstaly. Mohli by tady rozjet novou českou výrobu. Ale EU nám zakázala v této továrně vyrábět sýry. Továrna nesmí zpracovávat mléčné výrobky, nesmí konkurovat EU. Nesmíme dál v ČR ve výrobě pokračovat !!! To jsou věci! To jsme suverénní stát uprostřed EU !! Proto mají takový strach z T. Okamury, který na ty praktiky upozorňuje. Proto ten tlak USA a EU na Zemana, Babiše a Okamuru ?

***

Co k tomu dodat? Že se tak chová cizí firma se nedivím. Že se u nás dostali už po Listopadu k moci z části buď naivové, nekriticky obdivující "západ" a z části prospěcháři, kteří za "fóršus" od kohokoli prodávali "za pár" hospodářství celé republiky, je pro nás svým způsobem tragické.

Že lidé volí oligarchu, když už velký Balzac psal, že za každým velkým majetkem je zločin (málokdy jeden), je smutné.

Že slušní a rozumní lidé nejdou masově do politiky, aby to u nás dali konečně do pořádku - to se divím. Je to totiž jediná možná cesta. Ale zřejmě by muselo jít o zcela novou stranu. Z těch současných těžko bych hledala takovou, do které bych vstoupila bez obav a s oprávněnou nadějí.

Cesta "revolty" či jakési "revoluce" nepřipadá v úvahu. Zpravidla se v nastalém zmatku dostanou dopředu nejbezohlednější. Jsou totiž oproti těm slušným rychlejší ...

A co k té "rozbité" společnosti? Amerika nebo Rusko? Copak jsme na fotbale nebo na hokeji?

Velmoci mají své velmocenské zájmy. Nemají přátele. Ani trvalé spojence, kteří by se na ně mohli opravdu spolehnout. V našem zájmu je být v přátelském vztahu s každým, kdo nás neohrožuje. A v současné době nás skutečně nikdo neohrožuje. Snad jen ten, kdo se naše občany snaží proti jedné z velmocí štvát. Není to náš spor. Nejsme Rusové, ani Američané. Minulou generaci chránila před válkou rovnováha sil. Rovnováha je významná síla - menší a střední státy na ni mohou spíše vsadit než na sílu jedinou, která by už neměla nad sebou nikoho ...

Je potřeba dát do pořádku naše hospodářství. Ne pro oligarchy. Ale pro řadové občany. Je na čase, aby se měli konečně všichni alespoň přijatelně. A to nám současný systém umožňuje bez revolucí a revolt.

Jen je potřeba se za tím cílem dát do práce. Naši lidé si to zaslouží. A jediná možná cesta je nová, moderní, spíše levicová politická strana. Kde pro přijetí člena bude jen jedno kritérium - MÁM RÁD LIDI !

V.B.J.

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode