Listopad, dušičky, Lenin a Havel

01.11.2017 09:50

Tak už je tu zase listopad, dušičky, Lenin a Havel a tlak trhu k vánočním nákupům. Z Ameriky k nám dorazil pohanský svátek Haloween a mnozí se opět zbláznili, protože co je USA je prostě „IN“, účelově zapomínají, že odtud pochází i MDŽ. Zkracující se dny a blízkost vánoc by nám měly dávat prostor k zamyšlení nad křesťanskými kořeny naší civilizace (i když nikdo neví, kdy se Ježíš narodil, ale byla to zřejmě chladnější část roku) a místo toho… Konec konců, kdo ví, jak dlouho nám ještě bude dovoleno vánoce slavit?

Na výstřel z Aurory a následné události si pro jistotu nikdo nevzpomene, tedy pokud nám nebude chtět (chtít) vyprávět ohranou pohádku o zlořečeném ruském plemenu a fiktivní, jen v hlavě rusofoba existující touze po napojení kozáckých koní ze Seiny ba i Temže). Po pravdě, slovy Nostradama, už tam „chlemtá žíznivý velbloud“ a možná brzy přijde čas vzývat „zdravý vítr ze Sibiře“ (na jedno .. drzé zvíře), jak Proroctví palmových listů prorokovalo již na loňský rok.

No a jsme za polovinou měsíce, u dne pohřbu studenta Jana Opletala a událostí z roku 1989, co se tehdy stalo, zda to byl prototyp „barevné revoluce“, následně neúspěšně aplikované v arabském světě, či spontánní vystoupení národa, přihlášení se do světa za železnou oponou, který si paradoxně jejím stržením spustil časovaný stroj vlastní sebedestrukce, se možná objektivně dozví příští generace. Otázkou je nakolik by to byl námět na antickou tragédii či komedii, asi mix obého.

Zvláště jedna zajímavá trajektorie kdy se stal z disidenta prezident a z humanisty „humanitární bombardér“, nicméně někteří jsou z jeho osoby a výkonu spíše hereckého nežli autentického dosud u vytržení, což jiným evokuje jistou analogii s „kultem osobnosti“. Ten druhý superaktér tehdejší přeměny, a nástupce jeho úřadu, si nicméně v tomto bodu nezadal a při vědomí „sežrání veškeré moudrosti světa“ dopustil „vyžrání“ prakticky všeho, co v našem státě stálo „za olíznutí“. Všechno měl vyřešit trh a jeho neviditelná ruka, no neviditelná byla, ale chovala se spíše jako 7 biblických pohrom. Mimochodem rozpad republiky byl způsoben slovenským odporem vůči jeho ztřeštěné ekonomické (de)reformě nebo preventivním opatřením proti umělému rozpadu dle balkánského vzoru? A tak ze státu, který vyráběl vše od špendlíku po atomové reaktory, jsme se stali montovnou s minimální přídavnou hodnotou za trapně směšné mzdy, s ekonomikou kymácející se jak bárka v bouři dle výkyvů světové burzy, což bylo před rokem 1989 nemyslitelné. A mimochodem, tehdy jsme měli armádu schopnou bránit stát, dnes trapný expediční sbor se supertrapným bohem války z babišova Panteonu. I kdybychom ji pozlatili a tím navýšili výdaje na obranu, jak se jich domáhá prezident Trump, ale i profesor Fiala z ODS, nic se nezmění, jen se dobře spláchnou další .. do ….

Tak co zaoslavujeme si, vychází to na pátek, takže alespoň volný den.

Apropó.

Tehdy před 89, byl stát rozdroben do 7 a 3 krajů, včil je do 14, a to zrušení Moravskoslezské země odsoudil český a federální parlament jako totalitní zvůli. Tehdy existovala dramatická TV tvorba v brněnském a ostravském studiu, slyšeli jste moravské herce, to jsou ti, kteří na rozdíl od českých hovoří spisovným jazykem, za posledních 28 let jinde než v dabingu??

Takže i naša Morava si polepšila, jen co je pravda, ze samosprávné země za Rakouska až po…

 

 

Mor.Dis.

 

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode