Lidí nad padesát let bez práce opět přibylo

31.08.2021 07:54

Lidí starších padesáti let, kteří jsou na úřadu práce, přibývá. V červenci jich bylo téměř 99,2 tisíce a tvořili 36,4 procenta všech registrovaných. Je to nejvíce za poslední tři roky. Když se pokoušejí rekvalifikovat a rozjet novou kariéru, narážejí na předsudky, že se tolik nenaučí a nejsou flexibilní.

„Když celý život pracujete a najednou po dvaceti nebo třiceti letech o práci přijdete, je těžké se rychle zorientovat na pracovním trhu,“ popisuje situa ci Kateřina Musilová, koordinátorka projektu Zlatá práce Nadace Krása pomoci, jež se podporou lidí nad padesát na pracovním trhu zabývá.

Většina kandidátů má nízké sebevědomí a ztrácí motivaci, což je často způsobené negativní zkušeností z výběrových řízení a předsudky o nich.

Od státu by podle Musilové padesátníci uvítali více praktické pomoci: kde všude lze práci hledat, pomoc se sestavením životopisu, rekvalifikace či odborné kurzy na míru každému jednotlivému člověku a jeho situaci. „Úřady práce tuto pomoc poskytují, ale dosáhne na ni jen zlomek uchazečů,“ řekla Musilová.

„Bohužel také se setkáváme s tím, že zkušenosti našich kandidátů s pracovníky úřadu práce nejsou příliš pozitivní,“ dodala Musilová. Cítí se prý nedůstojně, až frustrovaně, a to se poté negativně odráží v motivaci při hledání práce.

Vliv demografie
„Další, kdo může tuto situaci změnit, jsou zaměstnavatelé, kteří mohou nabídnout zkrácené úvazky, flexibilní pracovní dobu či možnost práce z domova,“ dodala. Víc lidí nad 50 let bez práce může souviset i s demografií. „Nárůst podílu starších osob mezi uchazeči o zaměstnání je dlouhodobým trendem,“ domnívá se Jaroslava Sladká z tiskového odboru ministerstva práce a sociálních věcí.

Počet padesátníků bez práce ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl více než o 5,2 tisíce. V červenci 2019 byl jejich podíl na celkové nezaměstnanosti 33,6 procenta. Celková nezaměstnanost přitom meziročně klesla.

Srovnání let 2020 a 2021 ale není nejlepším prostředkem ke sledování dlouhodobých trendů. „Rok 2020 je významně zatížen dopady pandemie na trh práce, kdy došlo ke skokovému nárůstu nezaměstnanosti. Ten se významněji projevil u osob středního věku,“ dodala Sladká.

O něco podrobnější výklad nabízí Tomáš Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Práce.cz. „Když se loni propouštělo v restauracích, hotelech, službách a turistickém ruchu, tak to zasáhlo lidi bez ohledu na věkové skupiny. To naředilo i strukturu v evidenci úřadu práce,“ řekl.

To se ale nyní změnilo. „Nábor se rozjel už od podzimu a rychleji si práci nacházejí lidé v nižším věku. Vracíme se k vědomé či nevědomé diskriminaci obvyklé na českém trhu, kdy mladí mají přednost. Lidé nad padesát nebo pětapadesát let jsou opět tou přehlíženou skupinou,“ dodal Dombrovský.

Prioritní skupina
Podle Kateřiny Beránkové z úřadu práce patří padesátníci mezi prioritní skupiny při pomoci s hledáním zaměstnání. „Jde například o rekvalifikace, podporu veřejně prospěšných prací, individuální poradenství, příspěvek na zahájení podnikání nebo příspěvky na zřízení či vyhrazení společensky účelných pracovních míst,“ popsala pomoc.

Uchazeči o zaměstnání starší padesáti let podle ní neváhají například přijmout zaměstnání na dobu určitou, někteří preferují zkrácený úvazek. V pracovním uplatnění jim prý ale mohou bránit určité překážky, třeba zdravotní omezení. Zaměstnavatelé také v souvislosti s obavami spojenými se vyšším věkem zaměstnanců mohou dávat přednost jiným uchazečům o zaměstnání.

„Přitom jde často o lidi, kteří mají bohaté životní a profesní zkušenosti, mají odrostlé děti, a tudíž mohou věnovat své práci mnohem více času,“ zakončila Beránková.

Zdroj:https://www.novinky.cz/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode