Lavrov, Blinken diskutují o situaci v Afghánistánu po útěku jeho prezidenta

17.08.2021 07:33

Na situaci v Afghánistánu s ohledem na skutečnou změnu režimu v této zemi se zaměřil telefonický rozhovor mezi ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v pondělí.

„Strany diskutovaly o situaci v Afghánistánu poté, co hlava státu té země uprchla ze země a po kolapsu mocenských orgánů a uprostřed skutečné změny režimu,“ uvedlo ministerstvo s tím, že rozhovor iniciovala americká strana.

„Sergej Lavrov informoval svého amerického protějšku o názorech Ruska na situaci a o kontaktech ruského velvyslanectví se zástupci všech klíčových politických sil v Afghánistánu v zájmu zajištění stability, práva a pořádku,“ uvedlo ministerstvo.

Blinken zase Lavrovovi řekl „o akcích americké administrativy v souvislosti s evakuací zaměstnanců velvyslanectví USA a řešení naléhavých humanitárních úkolů vyplývajících ze současné situace“, dodal.

Podle ruského ministerstva zahraničí Lavrov a Blinken souhlasili s pokračováním konzultací se všemi zúčastněnými stranami na podporu dialogu v Afghánistánu po změně moci v této zemi, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v pondělí po jejich telefonickém rozhovoru.

„Oba nejvyšší diplomaté souhlasili, že budou pokračovat v konzultacích se zástupci Číny, Pákistánu a dalších dotčených zemí a OSN ve snaze pomoci vytvořit podmínky pro vytvoření inkluzivního vnitroafghánského dialogu v novém prostředí,“ uvedlo ministerstvo.

Poté, co Spojené státy oznámily ukončení ozbrojené operace v Afghánistánu a začaly stahovat svá vojska, zahájil Taliban (radikální hnutí zakázané v Rusku) rozsáhlou ofenzivu proti vládní armádě a do 15. srpna vstoupil do Kábulu poté, co se nesetkal s žádným odporem. . Afghánský prezident Ashraf Ghani řekl, že rezignuje, aby se vyhnul krveprolití, a uprchl ze země. Západní země evakuují své občany a zaměstnance velvyslanectví.

Zdroj: TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode