Kyjev očekává uzavření smluv o tranzitu plynu přes Ukrajinu se společnostmi z EU

03.09.2021 06:31

Podle šéfa Naftogazu Jurije Vitrenka, pokud firmy poruší své závazky, bude se Ukrajina moci obrátit na evropské soudy.

Ukrajina očekává zahájení konzultací s Německem a Spojenými státy o pokračování tranzitu plynu přes ukrajinské území a očekává uzavření příslušných smluv s evropskými společnostmi. Ve čtvrtek to oznámil šéf ukrajinského Naftogazu Jurij Vitrenko, který je na návštěvě USA s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

"Říkáme, že nejsme proti tomu, abychom ji [smlouvu s Gazpromem na tranzit přes Ukrajinu] prodlužovali na 10 let, ale toto není náš nejdůležitější úkol a není to nejlepší záruka. Evropské společnosti a nyní čekáme na slibované takzvané konzultace na technické úrovni, ale ve skutečnosti by to měla být jednání, která by měli organizovat Němci, a během těchto jednání budeme hovořit s konkrétními evropskými společnostmi o konkrétních zakázkách na tranzit plynu přes Ukrajinu - to je to, co potřebujeme “, - řekl ve vysílání programu„ Právo na sílu “na televizním kanálu „ 1 + 1 “, ke kterému jsem se připojil prostřednictvím video odkazu z Kalifornie. Podle Vitrenka jsou smlouvy s evropskými společnostmi s finančními závazky zárukami zachování tranzitu plynu přes Ukrajinu při spuštění Nord Stream 2.

Šéf Naftogazu vysvětlil, že pokud firmy poruší své povinnosti, Ukrajina se bude moci obrátit na evropské soudy. „Myslím si však, že evropské společnosti nebudou porušovat smlouvy,“ dodal.

Vitrenko také připomněl, že Ukrajina také obdržela sankční záruky od USA. Poznamenal však, že nejsou fixovány na papíře. "Záruky, které Ukrajina skutečně potřebuje, nejsou nějaké dokumenty podepsané evropskými politiky," vysvětlil. "Jedná se o smlouvy s evropskými společnostmi o tranzitu, ale pokud takové smlouvy neexistují, pokud Gazprom nadále blokuje přístup třetím stranám, evropské společnosti tranzit přes Ukrajinu, pak by měly být sankce. “


Dohoda mezi USA a Spolkovou republikou Německo
Spojené státy a Německo dosáhly dohody o Nord Stream 2 21. července. Washington zejména uznal, že sankce nezastaví realizaci projektu, a Berlín se zavázal usilovat o prodloužení tranzitu ruského plynu přes území Ukrajiny. Americké úřady si zároveň vyhrazily právo zasáhnout v případě, že Rusko použije energii jako geopolitickou zbraň v Evropě a agresi proti Ukrajině, uvedlo ministerstvo zahraničí.

Projekt Nord Stream 2 zahrnuje výstavbu dvou řetězců plynovodu z ruského pobřeží přes Baltské moře do Německa. Propustnost každého z nich je 27,5 miliardy metrů krychlových. m za rok. Nový plynovod zdvojnásobí kapacitu prvního Nord Stream. Ruská strana opakovaně zdůrazňovala, že Nord Stream 2 je komerční projekt a Moskva nikdy nevyužila energetické zdroje jako nástroj tlaku.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání