Krym zažaluje Ukrajinu kvůli pěti blokádám

04.08.2021 07:06

Krym hodlá zažalovat Ukrajinu kvůli zorganizování pěti blokád: vodní, energetické, dopravní, potravinové a bankovní.  To oznámil předseda výboru pro zákonodárství Státní rady Krymu, náměstek vedoucího pracovní skupiny pro hodnocení následků blokády Sergej Trofimov.


Dotyčný v této souvislosti podotkl, že žaloby týkající se vodní a energetické blokády budou nejrozsáhlejší. První z nich by měla být podána již na podzim.
„Základ žaloby už byl zformován. Nyní probíhá dokumentární potvrzování částky škody, a to doslova do posledního halíře,“ nechal se slyšet Trofimov.
Podle předběžných odhadů činí částka škody 1,47 trilionu rublů, dodal.

Zmiňme, že Krym má problémy se sladkou vodou, k čemuž došlo poté, co v roce 2014 Ukrajina po novém sjednocení poloostrova s Ruskem uzavřela jednostranně Severokrymský kanál vedoucí od Dněpru. Otázka zásobování vodou byla vyřešena díky vodojemům přirozeného plnění a podzemním pramenům. Ty se ale v minulém roce značně „změlčily“ a v některých městech bylo třeba omezit zásobování vodou.


Citelný nedostatek vody už byl odstraněn. Vláda připravila komplexní plán na zajištění spolehlivého zásobování poloostrova vodou, a uvolnila na to kolem 50 miliard rublů.


Na jaře byly uvedeny do provozu dva vrty nového Bešterek-Zujského zařízení na jímání vody, postaveného pro zásobování Simferopolu vodou. To pokrývá potřeby nejméně 25 tisíc lidí, a po úplném uvedení do provozu tohoto objektu to bude až sto tisíc lidí. Kromě toho pokračuje průzkum nových podzemních zásob. Koncem července byla pod Azovským mořem vytěžena první partie sladké vody.


Koncem června uskutečnily ozbrojené síly členských zemí NATO několik provokací u pobřeží Krymu. Ministerstvo obrany RF oznámilo, že 23. června narušil britský torpédoborec Defender hranici Ruska v okolí mysu Fiolent. Ruští vojáci museli zahájit výstražnou palbu, aby narušitele zahnali.


O den později fregata nizozemského vojenského námořnictva Evertsen, která se nacházela v neutrálních vodách, zamířila ke Kerčskému průlivu. Aby bylo zabráněno narušení hranice Ruska, vyslali vojáci do vzduchu stíhačky Su-30 a bombardéry Su-24. Poté cizí loď změnila kurs.

zdroj:https://cz.sputniknews.com/

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode