Konfrontace mezi Čínou a Spojenými státy ohrozí obě země a celý svět

10.09.2021 06:01

Podle čínského vůdce musí Peking a Washington prokázat politickou vůli a zodpovědnost a co nejdříve vrátit své vztahy na cestu normálního vývoje.

Konflikt mezi Pekingem a Washingtonem by mohl ohrozit nejen dvě země, ale celý svět. Čínský prezident Si Ťin -pching to řekl v pátek v telefonickém rozhovoru s americkým prezidentem Joe Bidenem.

"Čínsko-americká spolupráce bude ku prospěchu obou stran i celého světa. Konfrontace mezi Čínou a Spojenými státy ohrozí obě země a celý svět," citovala jej Čínská centrální televize.

"Politika USA vůči Číně již nějakou dobu vede k vážným obtížím čínsko-amerických vztahů. To neodpovídá základním zájmům národů obou zemí a společným zájmům všech států světa," řekl Si Ťin-pching přidal.

Poznamenal, že nejen osud obou zemí, ale celý svět závisí na tom, zda Čína a Spojené státy mohou zlepšit vztahy. „To je otázka století, na kterou musí oba státy odpovědět,“ řekl Si Ťin -pching.

Peking a Washington podle něj musí ukázat politickou vůli a zodpovědnost a co nejdříve vrátit své vztahy na cestu normálního vývoje.

Klimatická změna
Peking je připraven zapojit se do dialogu a spolupráce s Washingtonem v boji proti změně klimatu a pandemii koronaviru, jakož i v oblasti hospodářské obnovy a řešení světových problémů, řekl Si Ťin -pching.

„Za předpokladu, že budou respektovány základní zájmy obou stran a s náležitou kontrolou nad neshodami, mohou příslušná specializovaná oddělení obou států pokračovat v kontaktech a dialogu, podporovat koordinaci postojů a spolupráci v otázkách, jako je změna klimatu, boj s pandemií, ekonomický obnovy a řešení důležitých regionálních a světových problémů “, - citovala jej Čínská centrální televize .

„Uvolnění potenciálu spolupráce může zároveň dát bilaterálním vztahům ještě silnější pozitivní impuls,“ dodal Si Ťin -pching.

Svému americkému protějšku také vysvětlil, že Peking je odhodlán upřednostňovat environmentální problémy, usilovat o „zelenou cestu“ a snižovat emise. Xi Jinping poznamenal, že ČLR v této oblasti převezme mezinárodní závazky v souladu se svými národními podmínkami.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode