Koalice Spolu a Pirátů se Starosty budou jednat o Sněmovně s ANO a SPD

20.10.2021 06:35

Koalice Spolu a Pirátů se Starosty a nezávislými budou dnes jednat s hnutími ANO a SPD o uspořádání nové Sněmovny. Spolu a Piráti se Starosty chtějí, aby předsedkyní komory byla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle plánu koalic by měla nová Sněmovna mít šest místopředsedů, kromě dvou z ANO po jednom z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a STAN. O post by pak přišla SPD.

ANO podle premiéra Andreje Babiše ustoupilo od úmyslu usilovat o funkci předsedy Sněmovny. Ohledně výborů a vedení komory pak žádá poměrné zastoupení. ANO bude mít se 72 poslanci v nové Sněmovně největší klub. Spolu a Piráti se Starosty hnutí nabízejí dva místopředsedy, o které ANO žádalo. Podle šéfky klubu Aleny Schillerové má ANO nárok na šest předsedů výborů.

Hnutí SPD by podle plánu pravděpodobné budoucí vládní koalice o post místopředsedy přišlo. Adamová už dříve avizovala, že její strana do nejužšího vedení komory nikdy nebude volit extremisty, za které považuje zástupce SPD. Hnutí Tomia Okamury vedle místopředsedy Sněmovny žádá vedení dvou výborů blízkých jeho programu. Okamura zmínil školský, zahraniční či hospodářský výbor, ale i výbory pro obranu a bezpečnost.

Uspořádání nové Sněmovny by se mělo odehrát v režii dosud opozičních stran volebních koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se Starosty, které deklarovaly vůli sestavit vládu. Ve 200členné dolní komoře budou mít 108 hlasů. Na ustavující schůzi se Sněmovna sejde 8. listopadu.

Zdroj:ČTK

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode