Když přehradu Baška rozvoní smažená cibulka...

10.09.2021 06:21

... pak je to jasné. Právě se tam koná další ročník celodenní gulášové párty s názvem Gulášfest. Naposledy se tak stalo v sobotu 28. srpna 2021, kdy se na přehradě potkalo 14 kulinářských týmů, aby se mezi sebou utkali o pomyslnou zlatou vařečku.

Nejedná se v případě Gulášfestu vlastně ani tak o vařečku, ale spíše o putovní ručně kovanou trofej, kterou se vítěz smí pyšnit až do následujícího ročníku. Kdybyste ji někde zahlédli, tak vězte, že se někde v blízkosti nachází jeden z největších gulášových borců!

Aby totiž tým tuto trofej obdržel, musí si ji samozřejmě zasloužit. Celý souboj se odehrává na přehradě Baška, kde musí připravit kotlíkový guláš, a s tím uspět nejen u odborné poroty, ale také u diváků. Pravidla jsou poměrně přísná. Ale taky aby ne. V letošním roce šlo o boj mezi 14 týmy. Abychom byli schopni určit toho nejlepšího, musíme zapomenout na jakékoliv kompromisy a nezbývá, než s přísností počítat.

A tak odborná čtyřčlenná porota od ranních hodin dohlíží už na samotné vaření. Co vaření, porota hodnotí a zkoumá už přípravu, počínaje krájením cibule, až po poslední dochucování. Mimo to jejich pozornosti neunikne ani spolupráce celého týmu, zázemí, jakým se v průběhu soutěže prezentují, čistota prostředí a další. Tu a tam vznesou všetečný dotaz ke kuchaři nebo nahlédnou přímo pod pokličku. Na základě svých postřehů pak bodují. Vrcholem jejich hodnocení je ale samozřejmě ochutnávání. Bavíme se přece o guláši, a tak se na něho nebudou jen dívat ... Jakmile udeří třetí hodina odpolední, začne chodit Gulášnice (nespletla jsem se, Polednice chodí přece v poledne!). Ta porotě nosí anonymně označené vzorky všech soutěžních gulášů na stůl a začíná praktická část hodnocení. Chuť, vůně, barva, konzistence masa a dalších složek guláše, slanost, pikantnost – to vše, a nejen to, se hodnotí. Sem tam dílo degraduje spálená cibulka nebo nedokonalé ochucení, ale obecně bývají gulášky moc povedené. Moc povedené a dobré. O tom, jak jsou dokonale vymazlené, svědčí třeba i skutečnost, že když začalo lehce pršet, stáli kuchaři u ohně v dešti a nad kotlíkem s gulášem drželi deštník, aby jim těch pár kapek vody z přeháňky nepokazilo nebo neovlivnilo výsledek.

Porotě jejich práci vůbec není co závidět. Není totiž vůbec jednoduché porovnat a objektivně ohodnotit tolik různých gulášů, kdy u každého navíc musí přihlížet k jeho druhu a od toho se odvíjející požadované výsledné chuti. Nakonec ale každý samostatně zhodnotí kvalitu výsledku a každému guláši přidělí body.

Mezitím probíhá další zátěžová zkouška pro guláše. Ke každému soutěžnímu kotlíku se totiž vrhne několik desítek lidí, kteří se zakoupením soutěžní kartičky stali diváckou porotou. Hodnotí, porovnávají, kritikou, ale ani pochvalou, nešetří. Pak také na závěr testované guláše samozřejmě ohodnotí.

Zástupci pořadatelů, kterými je Bašťanský spolek a obec Baška, sečtou body odborné poroty i diváků. Ty od diváků ještě pro jistotu zdvojnásobí (protože hlas lidu, že jo...) a na základě výsledků vytvoří konečné pořadí.

To letošní vypadalo takto: vítězem se stal tým Synci, za nimi v závěsu Myslivci z Bašky, kteří zvítězili také u diváků a získali tak speciální diváckou cenu. Na třetí pomyslné příčce se zagulášoval tým Pirátů, následovala Baška na víně a hodnocenou pětici doplnili Obecní gulášmachři.

Ale nemyslete si, že se po celý den jen čeká, až se uvaří soutěžní guláše. Ony totiž soutěžní týmy nenechávají nic náhodě a vaří na místě i spoustu gulášů nesoutěžních, některé už přímo přivezou hotové a jsou k dispozici už od rána. Kromě toho měli pro vás letos v nabídce třeba klobásky vařené i grilované, vepřový gyros a batátové hranolky, dršťkovou polévku, a dokonce třeba i palačinky. Pití zabezpečili pořadatelé, a tak už vlastně vůbec nic nechybělo, protože dobrou náladu, tu měli snad úplně všichni, kteří se do Gulášfestu jakkoliv zapojili.

Loučím se s vámi s pozdravem Gulášům zdar, a těm na Bašce zvláště! Tak příští rok znovu, zatím trénujte, my se budeme společně s vámi těšit.

Hana Poledníková

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode