Katalánsko a Španělsko stojí před náročným úkolem vyřešit problém nezávislosti z opačných polárních hledisek

14.09.2021 06:39

V prosinci 1935 navštívil Barcelonu  Winston Churchill. Místo komentování aktuálních událostí se zeptal místních novinářů na politickou situaci v Katalánsku.

„Separatisté byli vždy menšinou,“ odpověděl reportér konzervativního deníku Noticiero Universal ve španělském jazyce.

Tehdejší katalánský prezident Lluís Companys vyhlásil o rok dříve katalánský stát a byl kvůli tomu uvězněn Španělskem.

Churchillovo zpochybňování je důkazem toho, že katalánská otázka nezávislosti byla pro Madrid odpradávna bolestí hlavy - konflikt se dostal do popředí zájmu ve třicátých letech minulého století, než znovu vyvrcholil v roce 2017.

Oba tahy za rozchod ze Španělska skončily podobně: pozastavení samosprávy a uvěznění členů katalánského kabinetu.

Nyní mají obě vlády v Katalánsku a Španělsku nejtěžší úkol: najít cestu ze starého politického konfliktu, než se znovu vyhrotí.

Obě vlády byly vždy v rozporu, a přestože 51,1% Katalánců v minulých volbách hlasovalo pro strany podporující nezávislost, Španělsko nikdy nepodporovalo rozkol ani nedovolilo vyjednané referendum-navzdory tomu, že 75% respondentů v posledním průzkumu veřejného mínění věří že mají právo o této záležitosti hlasovat .

Ve středu začnou oba kabinety jednat o řešení problému v Barceloně, po pokusu v únoru 2020, který byl přerušen kvůli pandemii a nesrovnalostem mezi katalánskými vládními koaličními partnery.

Účastníci: Účast španělského prezidenta potvrzena
Na rozdíl od roku 2020 jsou nyní oba manažeři vedeni stranami, které mezi sebou upřednostňují dialog poté, co Esquerra v únorových volbách zvítězila nad Juntsem - zatímco první si myslí, že jediným východiskem je sedět u jednacího stolu, druhý je skeptický a věří v další tlak je třeba naplánovat to, jako bylo to, které v roce 2017 vedlo k neautorizovanému referendu.

"Učinit referendum nevyhnutelným je podle mého názoru zcela nepostradatelným demokratickým závazkem. Nebudu odpočívat, dokud se to nestane realitou," řekl katalánský prezident Aragonès.

Jeho přítomnost na prvním setkání je samozřejmostí, ale kdo bude tvořit zbytek katalánské delegace, se zatím neví.

Aragonès opakovaně vyzval španělského prezidenta Pedra Sáncheza, aby se také zúčastnil, a v pondělí potvrdil, že se k jednání připojí.

Španělský ministr předsednictví Félix Bolaños; ministryně územní politiky Isabel Rodríguez; ministr kultury, Miquel Iceta; ministr dopravy Raquel Sánchez; druhá viceprezidentka Yolanda Díaz; a španělský ministr bude po Pedru Sánchezovi zastupovat ministr vysokých škol Manuel Castells. Díaz a Castells byli jmenováni mladším koaličním partnerem Unidasem Podemosem, zatímco zbytek jsou socialisté.

Délka rozhovorů: žádný termín, ale 2023 na obzoru
V únoru 2020 se oba vedoucí dohodli, že se budou scházet jednou za měsíc, což se nikdy nestalo. Předpokládá se, že tento nový pokus o zahájení prostoru pro dialog zahrnuje také pravidelné rozhovory.

Žádná ze stran nestanovila konečný termín rozhovorů, ale rok 2023 je obecně považován za klíčový bod pro zjištění, zda byla jednání úspěšná.

Krajně levicová CUP podporuje katalánský kabinet z opozice, ale pouze za jedné podmínky: v roce 2023 musí být rozhovory se Španělskem přezkoumány, aby se rozhodlo, zda má cenu v nich pokračovat.

Španělské volby se budou konat do listopadu 2023, což může změnit složení kabinetu v Madridu - takže po dosažení výsledku dřív, než bude hlasování na stole.

Témata k projednání: hlasovací právo, „usmíření“
Konečným cílem delegace vedené Aragonèsem je unitární: referendum o nezávislosti podobné Skotsku, které Španělsko přijímá, a amnestie pro všechny, kdo čelí soudním postupům za prosazování nezávislosti v roce 2010, včetně návratu bývalého prezidenta Carla Puigdemonta z exilu .

Pokud jde o vládu v Madridu, chtěli by diskutovat o „usmíření“ mezi Katalánskem a Španělskem. Ministryně Miquel Iceta v pondělí uvedla, že pokud se jednání budou točit výhradně kolem referenda a amnestie, „budou krátká a neúspěšná“. Jeho vláda chce projednat boj proti Covid-19, hospodářské oživení, evropské fondy a řešení 46 návrhů, které Puigdemont v roce 2016 předal bývalému španělskému šéfovi Marianu Rajoyovi-například sociální a daňové politiky a střet úřadů v některých právních předpisech .

Jediné, na čem se obě strany shodují, je, že otázka nezávislosti je „politický konflikt“, který je třeba vyřešit. 

Zdroj:https://www.catalannews.com/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode