Katalánsko a Španělsko souhlasí s tím, že budou v rozhovorech o nezávislosti upřednostňovat „pokrok ve lhůtách“

16.09.2021 06:55

Jedinou cestou vpřed je dialog: toto je hlavní a možná jediný bod dohody mezi katalánskou a španělskou vládou po středečním setkání v Barceloně, které odstartovalo vyjednávání  na řešení konfliktu za nezávislost.

Po letech politické konfrontace se kompromis stále zdá být velmi vzdálený: katalánští představitelé chtějí referendum o sebeurčení a amnestii pro všechny lidi, kteří čelí obviněním souvisejícím s pokračujícím tlakem na nezávislost, ale španělská vláda oba požadavky odmítá.

Přesto se obě strany dohodly, že nebudou stanovovat žádné termíny rozhovorů-rozhodnutí kontrastující s dvouletým obdobím odkladu, které přední katalánské straně Esquerra poskytli někteří její spojenci podporující nezávislost.

Katalánsko a Španělsko souhlasí s tím, že budou v rozhovorech o konfliktu nezávislosti upřednostňovat „pokrok ve lhůtách“
Vlády se ve středu setkaly v Barceloně a zahájily vyjednávání o vysokých sázkách

PODÍL 15. září 2021 21:38 podleCristina Tomàs White, Guifré Jordan a Alan Ruiz Terol | Barcelona
Jedinou cestou vpřed je dialog: toto je hlavní a možná jediný bod dohody mezi katalánskou a španělskou vládou po středečním setkání v Barceloně, které odstartovalo vyjednávání s vysokými sázkami na řešení konfliktu za nezávislost.

Po letech politické konfrontace se kompromis stále zdá být velmi vzdálený: katalánští představitelé chtějí referendum o sebeurčení a amnestii pro všechny lidi, kteří čelí obviněním souvisejícím s pokračujícím tlakem na nezávislost, ale španělská vláda oba požadavky odmítá.

Přesto se obě strany dohodly, že nebudou stanovovat žádné termíny rozhovorů-rozhodnutí kontrastující s dvouletým obdobím odkladu, které přední katalánské straně Esquerra poskytli někteří její spojenci podporující nezávislost.

„Pokud opravdu chceme, aby to byl skutečný dialog, a myslíme vážně řešení základního konfliktu, budeme potřebovat čas“

Pedro Sánchez „španělský prezident

„Více než konkrétní termíny, které nestanovujeme, jsou nejdůležitější konkrétní dohody a pokrok,“ uvedl ve středu odpoledne Pere Aragonès, šéf katalánské vlády.

Aragončova strana Esquerra, která je největší silou pro nezávislost v parlamentu, hájí potřebu vést dialog se Španělskem.

Jejich hlavní političtí spojenci a mladší koaliční partneři Junts per Catalunya však věří, že jakékoli úsilí o vyjednávání se Španělskem nepřinese žádné ovoce, a účast na jednáních odmítli.

Španělský prezident Pedro Sánchez, který cestoval do Barcelony, aby se zúčastnil prvního setkání, ale nebude se účastnit příštích rozhovorů, zdůraznil, že takzvaný vyjednávací stůl „je nejlepší způsob“, jak řešit probíhající spor.

„Pokud opravdu chceme, aby to byl skutečný dialog, a myslíme vážně řešení základního konfliktu, budeme potřebovat čas,“ řekl Sánchez.

Sánchez a Aragonès uspořádali první schůzku v 15 hodin, která trvala dvě hodiny , a dvě delegace složené z ministrů obou vlád se následně scházely další dvě hodiny.

Katalánskou delegaci tvořila ministryně předsednictví Laura Vilagrà a ministr obchodu Roger Torrent. Na španělské straně ministr předsednictví Félix Bolaños; ministryně územní politiky Isabel Rodríguez; ministr kultury Miquel Iceta; a druhý viceprezident Yolanda Díaz se zúčastní.

Katalánsko: žádné termíny s konečným cílem dosáhnout referenda podobného Skotsku
Krátce po setkání se španělským prezidentem Pedrem Sánchezem Aragonès řekl tisku, že obě strany přišly „ z velmi odlišných východisek“ a vyhnuly se stanovování termínů rozhovorů.

Podle něj začala „nová fáze politického konfliktu mezi Katalánskem a Španělskem“. „To, o co katalánská společnost žádala - Španělsko, sedni si a povídej si - se nyní děje.“

Vedoucí katalánského kabinetu také předložil navrhované řešení konfliktu nezávislým táborem:  „Zdůraznil jsem potřebu referenda o nezávislosti, protože je to nejkomplexnější možnost.“ Argumentoval tím, že to „umožňuje každému bránit svou pozici“.

„To je to, co Skotsko dokázalo a pravděpodobně udělá znovu,“ dodal.

Španělsko: Je třeba pracovat „beze spěchu, ale stabilním tempem bez termínů“
Po svém setkání Sánchez také hovořil s novináři, kteří potvrdili, že se jeho  pozice „radikálně liší od pozice katalánské vlády“, ale dodal, že oba vůdci se shodli, že cestou vpřed je dialog.

„Rozhodli jsme se pokračovat ve spolupráci beze spěchu, ale stabilním tempem bez termínů,“ řekl Sánchez novinářům. Jeho funkční období skončí do listopadu 2023 a Esquerra, Aragonèsova strana, se dohodla s CUP, klíčem pro většinu pro nezávislost v komoře, na určení, zda má smysl pokračovat v rozhovorech v roce 2023.

Sánchez potvrdil, že Aragonès opět vyzval k vypsání referenda o nezávislosti, něčeho, na co se nedostalo kladné odpovědi: " Žijeme spolu a potřebujeme se rozhodnout společně. O všem, co se týká Španělska, se musí rozhodnout mezi všemi Španěly," řekl Sánchez médiím.

Junior katalánský vládní partner účast na jednáních odmítá
Katalánsko nakonec zastupovali ministři strany Esquerra, staršího koaličního partnera, poté, co prezident Aragonès odmítl žádost svého mladšího partnera Juntsa vyslat politiky, kteří nejsou členy vlády.

Junts oznámil, že nepošle nikoho jiného, ​​a proto se středeční schůzky nezúčastní.

Na rozdíl od schůzky, která se uskutečnila v roce 2020 před vypuknutím pandemie, jsou oba vedoucí pracovníci nyní vedeni stranami, které upřednostňují vzájemný dialog, protože Esquerra v únorových volbách zvítězil nad Juntsem - zatímco ten první si myslí, že sedět u jednacího stolu je jediné cesta ven, ten druhý je skeptický a věří, že je třeba naplánovat další nátlak, jako ten, který viděl neautorizované referendum v roce 2017.

Aragonès opravdu nechtěl „ztratit“ „historickou příležitost“ zúčastnit se fóra tohoto druhu se španělskou vládou po letech naléhání na Madrid, aby seděl a hovořil o otázce nezávislosti.

Katalánsko usiluje o referendum, Španělsko chce řešit sektorové problémy
Konečným cílem delegace vedené Aragonèsem je unitární: referendum o nezávislosti podobné Skotsku, které Španělsko přijalo, a amnestie pro všechny, kdo čelí soudním postupům za prosazování nezávislosti v roce 2010, včetně návratu bývalého prezidenta Carla Puigdemonta z exilu .

Pokud jde o vládu v Madridu, chtěli by diskutovat o „usmíření“ mezi Katalánskem a Španělskem. Ministr Miquel Iceta, bývalý šéf katalánské socialistické strany, v pondělí řekl, že pokud se jednání budou točit výhradně kolem referenda a amnestie, „budou krátká a neúspěšná“.

Zdroj:www.catalannews.com

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode