Kandahár padá k Talibanu

13.08.2021 06:44

- S Kandahárem a Herátem nyní třetí a druhé největší město v zemi připadlo militantní islamistice Talibanu.


- S ohledem na rychlé územní zisky Talibanu se americký prezident Biden prozatím rozhodl pro vojenský obrat.


- Turecký prezident Erdoğan chce s vedením islamistů jednat o deeskalaci.


- Německo vyzývá své občany, aby rychle opustili Afghánistán.

Militantní islamista Taliban pokračuje ve svých dramatických územních ziscích. V pátek večer dobyli druhé největší afghánské město Kandahár na jihu země. Potvrdili to dva poslanci a zemská rada německé tiskové agentury. To znamená, že 13. město připadne islamistům do týdne. Z důležitých měst má vláda pouze hlavní město Kábul, Mazar-i-Sharif na severu a Jalalabad na východě-Lashkargah, hlavní město Helmandu, je také zjevně na pokraji převzetí.

Více než tři týdny došlo v Kandaháru k vážným střetům mezi vládou a Talibanem, než bezpečnostní síly město evakuovaly, uvedl poslanec Gul Ahmad Kamin, který provincii zastupuje v parlamentu. Vládní síly nakonec opustily hlavní vládní agentury a hledaly útočiště ve 205. armádním sboru provincie.

Po zhroucení Kandaháru Tálibán během týdne obsadil 13 hlavních měst ve 34 provinciích země. Jen ve čtvrtek mohli obsadit tři města - včetně třetího největšího města Herat a strategicky významného města Gasni, které je od Kábulu vzdáleno pouhých 150 kilometrů. Zástupci afghánské vlády se k bouřlivým událostem zatím nevyjádřili.



Kandahár má více než 650 000 obyvatel. Hlavní město stejnojmenné provincie je ekonomickým centrem jihu a bylo rodištěm hnutí Taliban v 90. letech minulého století. Kandahár také sloužil jako hlavní město islamistů během jejich vlády v letech 1996 až 2001. ( 13.8.2021 )

zdroj:https://www.sueddeutsche.de/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode