JE TO KOČKA NEBO KOCOUR ?

18.07.2021 10:00

Je známé rčení, že když něco vypadá jako kočka a mňouká jako kočka, je to kočka. Když to ale přesto není kočka, tak je to kocour.


Italský fašismus (neplést si s německým nacismem!) byl politický systém založený na provázanosti velkých firem, bank a velkých korporací s politickou mocí. Protesty občanů řešila policie posílená režimem silově. 

 
Dnes žijeme v tomtéž a stále více si uvědomujeme jak velké firmy už nezískávají jen velké zakázky, ale postupně se naučily chodit i v tom, jak uchvátit i střední a menší zakázky. Střední třída je údajně pro každý stát základ´ekonomiky. Možná to tak úplně neplatí o státech silných, které mají na svém území velké množství velkých firem, které v daném státě platí daně.


Ale pro stát, na jehož území je mnoho velkých firem cizích, či nadnárodních, které zpravidla platí daně tam, kde mají sídlo či jinde - ale nikoli v daném státě, to zřejmě platí. A vrcholní politici toho státu proti úpadku střední třídy nedělají nic zásadního, nebo téměř nic. Pouze si půjčují finance na vrub našich dětí. Že by také ta provázanost jako v Mussoliniho Itálii? A letitá?


A tak jak je to s tou kočkou či kocourem? A jak je to s tím italským fasišmem a naší "prý" liberální demokracií?

V.J.B.

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode