Jak by měl nyní Bundeswehr pomoci

16.08.2021 14:44

Ministr obrany Kramp-Karrenbauer řekl, že by vojáci měli rychle dostat „co nejvíce lidí“ z Afghánistánu. Na útoky musí být připraveny i posádky strojů.

První vojenský transportér A400M vzlétl v pondělí kolem sedmé hodiny ráno v dolnosaském Wunstorfu. Cíl: Kábul. Tímto letem začala jedna z největších záchranných operací Bundeswehru pro Němce v krizových oblastech. Ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová (CDU) před několika hodinami adresovala několik slov konkrétně vojákům: „Je to nebezpečná mise, na kterou je nyní posíláme,“ řekla. Příkaz je jasný: odletět němečtí občané a také „místní síly a další ohrožené osoby“. Podle ministerstva zahraničí v současné době kvůli chaotickým podmínkám na letišti v afghánské metropoli nedochází k žádným letovým pohybům. Matoucí je také přístup na letiště.

Nikdo nedokáže říci, o kolika lidech to ve skutečnosti nakonec bude. To také závisí na umístění. Podle Krampa-Karrenbauera by mělo být vyvedeno co nejdéle „co nejvíce lidí z Afghánistánu “. Konkrétně to znamená: Dokud letiště v Kábulu může pokračovat v provozu a noví vládci v Kábulu, Taliban, předchozí nepřítel, takové lety povolí.

Politika Afghánistán Merkelová: Do Německa má být přivezeno 10 000 lidí
Situace v Afghánistánu
Merkelová: Do Německa má být přivezeno 10 000 lidí
V prezidiu CDU kancléřka hovoří o „hořké situaci“ v Afghánistánu. A podle zprávy médií přiznává, že mise selhala.  
Anna Ernst, Thomas Kirchner, Hannes Munzinger a Philipp Saul
Pro posádky strojů to znamená: Musí být připraveni na cokoli, například na útoky ze země. Bundeswehr používá letadla, která se mohou bránit raketové palbě. Všichni doufají, že k tomu nedojde. Kramp-Karrenbauer ale řekl, že Bundeswehr byl také připraven na "extrémní situace".

Není to poprvé, co se vojáci na takovou záchrannou misi vydali. Když se v březnu 1997 zhroutil Albánie, němečtí vojáci během „operace Libelle“ přeletěli kolem 100 lidí z Tirany. Došlo k přestřelce. V roce 2011 byli z Libye přivezeni ohrožení Němci a občané jiných zemí během „operace Pegasus“, celkem 132 lidí.

Rozměr je tentokrát jiný. Záchranný plán počítá s vytvořením jakési letecké přepravy. V uzbeckém hlavním městě Taškentu má být zřízeno dočasné centrum. Tam - tedy plán - se cestující mění z vojenských na civilní letadla, aby mohli zahájit poslední etapu do Německa.

Výsadkáři by měli akci zajistit
Podle současných plánů hodlá Bundeswehr využít celkem čtyři letadla, tři A400M každé s prostorem pro 114 cestujících, všechny vzlétly v pondělí ráno, a jeden transportér A310 . Mise zajistí speciální jednotky Bundeswehru, speciálně vycvičení parašutisté.

V neděli byl personál německé ambasády přemístěn na vojensky zajištěnou část letiště v Kábulu. Podle ministra zahraničí Heiko Maase (SPD) by některé z nich měly být ještě v neděli odletěny. V pondělí večer přistálo 40 zaměstnanců německé ambasády s americkým letadlem v Dauhá v emirátu Kataru.

Asi 100 dalších Němců, z nichž někteří byli zaměstnáni ambasádou, zřejmě stále čeká na pomoc. Pokud jde o počet místních pracovníků, kteří mají být odletěni, hodnocení se velmi liší. Bundeswehr jen stěží dokázal poskytnout velkému počtu svých bývalých pomocníků papíry, takže mnozí z nich dokázali zemi včas opustit. Stále však existuje více než 1 000 místních zaměstnanců, kteří pracovali pro německé instituce a zoufale čekali na jejich odchod, nepočítaje rodinné příslušníky.

Pokud vezmete jako základ prohlášení vůdce CDU Armina Lascheta, který v pondělí vyzval k rozšíření letecké přepravy na aktivní aktivistky žen, lidskoprávní aktivisty, aktivisty, starosty a další, bylo by možné rychle zvážit několik tisíc lidí. Časové okno ale hrozí zavřením.

Federální kabinet chce tuto středu přijmout mandát pro záchrannou operaci Bundeswehru. Parlament má misi schválit zpětně. Takový postup je možný ve výjimečných situacích. Parlamentní zákon o účasti doslova říká: „Operace v případě bezprostředního nebezpečí, které nelze odložit, nevyžadují předchozí souhlas Spolkového sněmu.“ Kancléřka Angela Merkelová (CDU) informovala v neděli představitele poslaneckých klubů o plánovaném postupu. Zelený politik Tobias Lindner pro Süddeutsche Zeitung řekl : „Lze jen doufat, že bude vyvedeno co nejvíce místních pracovníků.“

Zdroj:https://www.sueddeutsche.de/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode