Izvestija: Ministerstvo zemědělství navrhlo nulová cla na dovoz masa stabilizovat ceny

08.11.2021 06:50

Ministerstvo zemědělství Ruské federace navrhuje zrušit clo na dovoz zmrazeného hovězího a vepřového masa do Ruské federace, aby se stabilizovaly ceny masa na domácím trhu. Hovoříme o kvótách 200 tisíc tun pro každý ze dvou druhů masa, píše v pondělí list Izvestija s odkazem na dopis resortu úřadu vlády z 1. listopadu.

Podle publikace ministerstvo připomnělo, že od doby, kdy EAEU změnila plán celních preferencí, od října dovozci hovězího masa při vstupu do Ruské federace ztratili možnost získat slevu na clu, které nyní činí nejméně 15 %. Bez něj zdraží výrobky pro Ruskou federaci téměř o 4 % ve srovnání s náklady na dovoz ze zemí mimo SNS. Nulové clo zvýší nabídku na trhu a omezí růst ceny hovězího masa a výrobků s jeho obsahem, odkazuje list na vysvětlení ministerstva zemědělství.

Rusko navíc nemusí mít dostatek vlastních zdrojů, aby pokrylo potřeby vepřového masa, protože jeho produkce podle materiálu v září poklesla kvůli propuknutí afrického moru prasat (ASF) v řadě regionů. Podle ministerstva mohou dotčené podniky v roce 2022 snížit dodávky o 200 tisíc tun. Pokud je clo na vepřové maso vynulováno, může Ruská federace přijímat dovážené produkty za ceny srovnatelné s domácími.

Ministerstvo zemědělství publikaci další připomínky neposkytlo. Ministerstvo hospodářského rozvoje a obchodu oznámilo, že případná opatření budou přijata s ohledem na situaci s cenami a nasycenost trhu produkty.


Jak řekl deníku předseda představenstva Ruského masného svazu Mushegh Mamikonyan, domácí výrobci mohou opatření navrhovaná ministerstvem zemědělství vnímat jako nespravedlivá, protože investovali do rozvoje výroby a měli strategické plány, které zohledňovaly zvyklosti. a tarifní politice státu. Na druhou stranu podotýká, že situace má „sociální impuls“ a opatření navrhovaná resortem pomohou zpomalit růst cen výrobků. Podle Dmitrije Rylka, generálního ředitele Institutu pro studie zemědělského trhu (IKAR), investice tuzemských producentů vepřového do odvětví umožňují v příštím roce očekávat nárůst produkce a dovážené produkty za nízké ceny jim mohou vytvořit konkurenci.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode