Intenzivní střety pokračují v afghánském údolí Panjshir

07.09.2021 06:21

Většina obyvatel provincie opustila své domovy a odešla do hor, řekl mluvčí agentury TASS.

 Intenzivní boje pokračují v severní provincii Panjshir, která se nepodřídila radikálnímu hnutí Taliban, které převzalo moc v zemi (v Ruské federaci zakázáno). Informovala o tom v noci na úterý agentura TASS, zdroj blízký Frontě národního odporu v regionu.

"Od nedělního večera útočí na pozice odbojářů drony, takže mnozí z nich museli ustoupit a vydat se na vysočinu. V pondělí intenzivní boje pokračovaly a pokračují dodnes," uvedl zdroj s tím, že střety také se vyskytují v oblasti Andarabu. sousední provincie Baghlan.

Podle něj kvůli napjaté situaci v Panjshirské rokli a neustálému ostřelování Talibanem „většina obyvatel regionu opustila své domovy a odešla vysoko do hor“.

Zdroj navíc potvrdil informace dříve šířené Talibanem, že se jim podařilo zmocnit se úřadu regionálního guvernéra a také mauzolea Ahmada Shaha Massouda (1953-2001), otce současného vůdce milic Ahmada Massouda.

V pondělí mluvčí Talibanu Zabihullah Mujahid informoval, že Panjshir se dostal pod kontrolu Talibanu, a proto „válka v Afghánistánu skončila“.

Ahmad Massoud zase oznámil, že opozice vůči radikálům pokračuje, a vyzval všechny obyvatele Afghánistánu k celonárodnímu povstání. Jak později objasnil mluvčí milice Ali Maisam Nazari, odpor se přesouvá k taktice partyzánské války.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode