HRAJÍ S NÁMI HRU VADÍ NEVADÍ A MY ŘÍKÁME UŽ DLOUHO NAHLAS - VADÍ !

28.10.2021 13:17

Ano, vadí nám, když se ve sdělovacích prostředcích říká celé republice ČECHY! A to i ve veřejnoprávních, které platí i Morava a Slezsko !


Přehlížení území o velikosti mezi polovinou a třetinou státu, přehlížení tam žijících obyvatel, kterých je kolem 4 a 1/2 milionu, není náhoda ani zlozvyk.
MORAVA i S NAŠÍM SLEZSKEM SE NEPROPADLA DO MACOCHY I SE SVÝMI VÍCE NEŽ ČTYŘMI MILIONY OBYVATELI. JE TU STÁLE !


Jde o český protimoravskžý šovinismus, který je sice oficiálně popírán, ale ve skutečnosti podporován - je přece okatě tolerován a přehlížen ! 


Na četné stížnosti obyvatel Moravy a našeho Slezska přišlo mmj. i sdělení předsedy »Rady České televize« Doc. PhDr. Milana Uhdeho ze 13.2.2012 (čj. 45/12):
...  „Výraz Čechy znamená samozřejmě jen a jen zemi Českou a není použitelný, má-li mluvčí na mysli například Českou republiku. Nelze v tom chybovat, i když někteří mluvčí přesto v tom směru chybují. Moderátoři a redaktoři České televize byli stran této věci poučeni.“ ...


Podobná je situace i v jiných sdělovacích prostředcích, tedy i v Českém rozhlase.


Také jsem psala a podala stížnost na Českou televizi i Český rozhlas. Český rozhlas jsem žádala v případě, že host pozvaný do pořadu říká Čechy a evidentně mluví o celé republice, aby se moderátor hosta slušně zeptal, zda má na mysli skutečně jen Čechy, nebo celou republiku. 

Ředitel Českého rozhlasu mně odpověděl


ŽE TO NEJDE !


Samozřejmě, že to nejde vždy. Když je spád řeči příliš rychlý. Ale to u hostů, kteří nejsou zvyklí hovořit do rádia, nebývá časté. Nejedná se ani o to, že by to snad bylo nevhodné či neslušné ! Věřím, že každý moderátor v ČRo dokáže takovou otázku položit nejen slušnými slovy, ale i slušným tónem.


Nakonec v mnohých debatách vidíme, že slušnost jde stranou a že moderátor "drtí" hosta naprosto nemilosrdně, chce-li před posluchači shodit hosta, jeho názor, či obojí.


TAKŽE MNĚ ZNOVU VYCHÁZÍ - NENÍ TO NÁHODA  !

V.B.J.

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode