Gruzínský premiér navrhuje iniciativu Mírové sousedství pro oblast Černého moře

25.09.2021 08:57

Ve svém pátečním projevu k 76. Valnému shromáždění OSN předložil gruzínský premiér Irakli Garibashvili iniciativu Mírové sousedství na podporu míru a stability v černomořské oblasti.

"Z geopolitického hlediska je oblast Černého moře stále důležitější.

 Černé moře je v první linii dynamického regionálního šachového zápasu. Je to mikrokosmos zvládání konfliktů; pokud zde dokážeme udržet mír a stabilitu, můžeme  to udělat i  jinde, “řekl gruzínský premiér.

„Proto je naším cílem zajistit mír a stabilitu v celém regionu,“ pokračoval. „Na jižním Kavkaze navrhuji to, čemu říkám Iniciativa za mírové sousedství na podporu stability v našem regionu.“

„Tento formát usnadní dialog a budování důvěry a povede k implementaci praktických řešení regionálních otázek společného zájmu s našimi partnery z USA a EU,“ řekl Garibashvili.

Podle jeho slov bylo Tbilisi připraveno uspořádat první setkání v rámci této iniciativy.

„Gruzie je připravena uspořádat mezinárodní setkání v Tbilisi, kde bude prodiskutována vyhlídka naší iniciativy Mírové sousedství, zahrnující naše jihokavkazské sousedy a mezinárodní partnery,“ dodal.

Premiér také znovu potvrdil připravenost své země na vstup do NATO a Evropské unie a znovu obvinil Rusko z „okupace suverénních zemí Gruzie“.

Přes noc do 8. srpna 2008 zahájila Gruzie ozbrojenou agresi proti své bývalé autonomní oblasti Jižní Osetie. Rusko bránilo své civilisty a mírotvorce, kteří měli v této oblasti službu od roku 1992. Pětidenní válka si vyžádala více než 1 000 obětí, včetně 72 ruských vojáků. 26. srpna 2008 Rusko uznalo nezávislost Jižní Osetie a další bývalé gruzínské republiky Abcházie.

Od roku 2008 se v Ženevě konají mezinárodní diskuse o bezpečnosti a stabilitě na jižním Kavkaze za účasti Ruska, Abcházie, Jižní Osetie a USA prostřednictvím zprostředkovatelů OSN, EU a OBSE. Ženevské diskuse zůstávají jedinou platformou pro dialog mezi Suchumem, Cchinvalem a Tbilisi.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode