Francie povolává zpět velvyslance z USA a Austrálie

18.09.2021 09:01

Spor o zhroucené podmořské podnikání se vyostřuje. Na žádost prezidenta Macrona Francie stahuje své diplomaty.

Francie svolává své velvyslance z USA a Austrálie zpět ke konzultacím ohledně sporu ohledně rozbité ponorkové dohody. Ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v pátek večer v Paříži oznámil, že k tomuto mimořádnému kroku dochází na žádost prezidenta Emmanuela Macrona .

Rozhodnutí upustit od nákupu francouzských ponorek, které bylo zpečetěno v roce 2016, ve prospěch partnerství s USA a Velkou Británií, představuje nepřijatelné chování mezi spojenci a partnery. "To bylo opravdu bodnutí do zad. Postavili jsme vztah důvěry s Austrálií a tato důvěra byla zradena, “řekl Le Drian. „Mezi spojenci se to nedělá.“ Rovněž porovnal Bidenův přístup s přístupem jeho předchůdce Donalda Trumpa podle jeho doktríny „America First“.

Austrálie ve čtvrtek oznámila, že v rámci nové bezpečnostní aliance se Spojenými státy a Velkou Británií získá ponorky s jaderným pohonem. Francie již reagovala velmi rozzlobeně a hovořila o zničené důvěře vůči Austrálii. Rozhodnutí Austrálie postavit místo konvenčních ponorek s francouzskou pomocí jaderné ponorky s americkou a britskou podporou znamená pro Francii ztrátu dohody o 56 miliardách eur.

Americký prezident Joe Biden, australský premiér Scott Morrison a britský premiér Boris Johnson již dříve oznámili novou alianci, která je podle bezpečnostních expertů jasně namířena proti vojenské hrozbě, kterou Čína představuje v Indo-Pacifiku. To zahrnuje také stavbu ponorek. Biden hovořil o „rychle se vyvíjejících hrozbách“. V příštích 18 měsících by měl být pro Austrálii nalezen způsob, jak takové moderní ponorky získat.

Zdroj:www.sueddeutsche.de

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode