Evropští spotřebitelé plynu nepožádali Novatek o zvýšení dodávek

19.10.2021 08:30

Plyn na evropském trhu by neměl stát 1 200 dolarů za metr krychlový, takže EU naléhavě potřebuje jednat a začít podepisovat dlouhodobé smlouvy na její dodávky, řekl v pondělí šéf Novatek Leonid Mikhelson.

Mikhelson novinářům řekl, že evropské společnosti nepožádaly společnost Novatek o žádost o zvýšení dodávek, a to i v rámci dlouhodobých smluv.

"Lidé stále musí dělat nějaká vážná rozhodnutí. Plyn nemůže stát 1200 dolarů/krychlový metr. Rozhodnutí musí být učiněna, smlouvy musí být podepsány. Měli by k nám přijít a promluvit o podpisu dlouhodobých smluv," řekl.

Mikhelson dodal, že v současné době asi 80% dodávek společnosti na spotový trh směřuje do asijsko-pacifických zemí, zatímco evropská část je nevýznamná. Novatek zároveň necítí žádnou zodpovědnost poskytovat další dodávky plynu do Evropy bez podpisu smluv, “řekl.

„Říkají:„ Proč nepumpuješ víc plynu? “ Ale proč mám zvyšovat kapacitu, sedět a čekat a přemýšlet 'co když budou potřebovat více plynu?' Nejprve podepište smlouvu! " Řekl Mikhelson.

Rovněž řekl, že návrhů představitelů EU na úplné zákazy dodávek plynu do Evropy a na zákaz její produkce v Arktidě není možné dosáhnout. „Tato rétorika se bude dít i nadále a nemyslím si, že mají něco společného s dlouhodobým cílem, spíše s náhradou okamžitého výsledku, v závislosti na možnostech, které mají.“

„Myslím si, že navzdory všemu budou přijaty správné myšlenky. Politika nebude schopna potlačit to, co je správné. Musíme pracovat na tom, aby byly naše výrobky ještě čistší. Těchto výsledků lze dosáhnout menší spotřebou energie zejména v arktické zóně, " řekl.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode