'Evropo, pomoz nám!' Stovky tisíc lidí demonstrovaly v Barceloně za propuštění katalánských vlastenců

22.04.2018 14:54

  Barcelona zažila mohutné protesty. Do ulic před polednem vyrazilo na 300 000 příznivců uvězněných katalánských politiků, přijelo na 800 autobusů z celého regionu, informuje Radiožurnál. Uplynulo už půl roku od zadržení prvních separatistických lídrů.

  Lidé měli velké fotografie obou zadržených mužů i hesla „Evropo, pomoz nám!“. Do ulic v neděli ale nevyšli jen zastánci katalánské nezávislosti.

Nedělní manifestaci svolala nová platforma s názvem Prostor pro demokracii a spolužití. Platforma má ambici plošně zastupovat katalánskou společnost a přinést řešení pro současnou krizovou situaci. Katalánsko už čtyři měsíce nemá sestavenou vládu a region dál spravuje Madrid.

Za Sáncheze a Cuixarta
Na nedělní demonstraci se protestovalo zejména proti předběžné vazbě, ve které jsou už půl roku separatističtí lídři Jordi Sánchez a Jordi Cuixart.

Madrid tvrdí, že Katalánci nejsou ve vězení kvůli politickým názorům, nýbrž kvůli porušování španělské ústavy, která nedovoluje vyhlášení nezávislosti autonomní oblasti ani referendum o takové otázce. Vyšetřovatelé uvádějí, že Sánchez i Cuixart se na přípravě říjnového referenda podíleli.

Referendem o nezávislosti Katalánska uspořádala vláda této autonomní oblasti loni 1. října, přestože podle španělské vlády takové hlasování odporuje ústavě. Madrid se referendu snažil zabránit soudně i silou. Do Katalánska poslal tisíce policistů, kteří zabavovali volební lístky a volební urny a v den referenda bránili lidem ve vstupu do volebních místností. Několik stovek lidí bylo tehdy zraněno.

Katalánsko a celé Španělsko se dostaly kvůli referendu do politické krize - region nemá vládu, protože ji kvůli snahám o nezávislost Madrid sesadil. Přímou správu nad Katalánskem vykonává španělská vláda, která se jí hodlá vzdát až poté, co bude vytvořena nová katalánská vláda. Po prosincových volbách se ji ale regionálnímu parlamentu zatím nepodařilo ustavit.

zdroj:Facebook

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode