EU poskytne Ukrajině zbraně a pomoc ze zisků ze zmrazených (odcizených) ruských aktiv

13.05.2024 20:29

EU poskytne Ukrajině zbraně a pomoc ze zisků ze zmrazených (ukradených) ruských aktiv – NaturalNews.com

 

 

Evropská unie vezme zisky, které ruská aktiva, která zmrazili, vydělala, a pošle je do Kyjeva, aby financovala své válečné úsilí.

 

Vyplývá to ze včerejšího oznámení EU, že bylo dosaženo předběžné průlomové dohody týkající se nakládání se zmrazenými ruskými aktivy. Právě teď jsou v belgickém clearingovém centru Euroclear drženy ruské finanční prostředky v hodnotě více než 200 miliard dolarů poté, co byly zmrazeny krátce po vypuknutí konfliktu na Ukrajině v únoru 2022. Tato dohoda by mohla Ukrajině přinést zisky až 3 miliardy dolarů ročně v závislosti na úrokových sazbách.

 

Velvyslanci při EU se dohodli na tom, jak utratit zisky z imobilizovaných ruských aktiv, ačkoli členské státy bloku budou muset dohodu dosaženou velvyslanci ještě oficiálně schválit. Přibližně 90 % těchto zisků bude použito na nákup zbraní pro Ukrajinu, zatímco 10 % bude věnováno na nevojenskou pomoc. Očekává se, že první kolo pomoci z tohoto zdroje financování bude odesláno v červenci.

 

Euroclear si však hodlá ponechat 10 % peněz, než zbytek pošle EU jako rezervu pro případ, že by Rusko v budoucnu zahájilo soudní spory. Belgie také snížila poplatek, který bude Euroclear účtovat za nakládání s aktivy, na pouhých 0,3 %, aby uvolnila více peněz pro Ukrajinu v rámci ústupku na poslední chvíli.

 

Dalším ústupkem, který pomohl dohodě projít, byla nabídka neutrálním zemím, jako je Irsko, Rakousko, Kypr a Malta, aby se rozhodly nenakupovat zbraně a omezily se pouze na nabídku humanitární pomoci Ukrajině.

 

Lidské poznání je pod útokem! Vlády a mocné korporace používají cenzuru, aby vymazaly lidskou znalostní základnu o výživě, bylinách, soběstačnosti, přirozené imunitě, produkci potravin, připravenosti a mnoha dalších věcech. Chráníme lidské znalosti pomocí technologie umělé inteligence a zároveň budujeme infrastrukturu lidské svobody. Využijte naši decentralizovanou, necenzurovatelnou platformu pro svobodu projevu založenou na blockchainu na Brighteon.io. Prozkoumejte naše bezplatné nástroje pro generativní umělou inteligenci ke stažení na Brighteon.AI. Podpořte naše úsilí o vybudování infrastruktury lidské svobody nakupováním v HealthRangerStore.com, kde najdete laboratorně testované, certifikované organické, geneticky nemodifikované potraviny a výživová řešení.

 

EU odmítla výzvy k zabavení veškerého zmrazeného ruského majetku

Co dělat se zmrazenými ruskými aktivy, bylo předmětem vášnivé debaty, přičemž USA navrhují jejich úplné zabavení. EU se však postavila zpátky, částečně kvůli obavám, že by ostatní významní mezinárodní investoři mohli ztratit důvěru v Evropskou unii. Rusko uvedlo, že zabavení peněz by představovalo porušení mezinárodního práva a krádež a navíc by ohrozilo důvěru v západní měny.

 

Ruský ministr financí Anton Siluanov navíc na začátku tohoto roku varoval, že pokud budou zmrazená ruská aktiva skutečně zabavena, přistoupí k odvetným opatřením. Odhaduje se, že celkový objem přímých zahraničních investic do ruské ekonomiky ze strany Evropské unie, zemí G7, Švýcarska a Austrálie činil na konci roku 2022 288 miliard dolarů.

 

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová tento krok ocenila a uvedla: "Neexistuje silnější symbol a lepší využití těchto peněz, než učinit Ukrajinu a celou Evropu bezpečnějším místem k životu."

 

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a další ukrajinští představitelé vyzvali Evropskou unii a země G7, aby šly ještě dál, zkonfiskovaly veškerý majetek a předaly ho Ukrajině, aby ho použila na svou obranu a obnovu.

 

USA v poslední době učinily určité kroky k přímému zabavení ruských aktiv, ale má se za to, že je nepravděpodobné, že by tak učinily bez předchozího souhlasu jiných západních zemí. Prezident Biden nicméně nedávno podepsal legislativu, která by mu umožnila zabavit ruské devizové rezervy v USA v rámci zákona o obnově ekonomické prosperity a příležitostí pro Ukrajince. Pracovní skupina identifikovala více než 5 miliard dolarů patřících ruské centrální bance v americkém bankovním systému.

 

Zdroje pro tento článek zahrnují:

 

RT.com

 

Politico.eu

 

Axios.com

 

PS. opravdu chtějí donutit Moskvu, aby si ty finance vyzvedla v Kyjevě?? 

Mor.Dis.

 
 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode