EU by měla s katalánskou kampaní za nezávislost zacházet jako se Skotskem, říká ministr zahraničí

15.09.2021 06:53

Pokud jde o členství v Evropské unii, mělo by se s nezávislým Katalánskem zacházet stejně jako s nezávislým Skotskem, uvedla katalánská ministryně zahraničí Victòria Alsina .

V rozhovoru pro britský list The Telegraph Alsina obvinila EU, že Skotsku poskytuje „zvláštní zacházení“ a že má nekonzistentní postoj k nabídkám nezávislosti obou zemí.

"Co platí pro Skotsko, musí platit i pro Katalánsko. Pokud je Evropa nakloněna referendu o Skotsku, musí se na referendum na Katalánsko dívat příznivě ," řekla Alsina v sobotním rozhovoru, který se shodoval s protesty za nezávislost Katalánska. Národní den .

„Pokud by Skotsko hlasovalo pro nezávislost a vstoupilo jako nový člen, musel by být tento mechanismus aplikován i na Katalánsko,“ dodala.

Po referendu o brexitu v roce 2016, ve kterém většina voličů ve Skotsku (a Severním Irsku) hlasovala proti vystoupení z EU, první skotská ministryně Nicola Sturgeonová poznamenala, že blok „velmi soucítí“ s hledáním cesty, jak Skotsko zůstat.

Alsina uvedla, že „spoluúčast“ nabízená Skotsku evropskými vůdci je v příkrém rozporu s „chladnou“ povahou jejich přístupu ke Katalánsku.

Evropská unie opakovaně uvedla, že katalánský tlak na nezávislost je pro Španělsko „vnitřní záležitostí“.

"Ústavní pořádek členských států (a bývalých členských států) EU jsou pro ně interními záležitostmi . Nikdy nespekulujeme o vstupu regionů do EU," informoval Telegraph hlavní mluvčí Evropské komise.

Reforma pobuřování a politici v exilu

Katalánská ministryně zahraničí ve svém rozhovoru pro londýnské noviny rovněž vyzvala Španělsko, aby přijalo doporučení schválená parlamentním shromážděním Rady Evropy v červnu .

Přestože bylo provedeno jedno z hlavních doporučení- propuštění uvězněných politiků a aktivistů za nezávislost- zpráva rovněž vyzvala Španělsko, aby zreformovalo své zákony o pobuřování a vzpouře a zrušilo své pokračující žádosti o vydání pro exilové vůdce včetně bývalého prezidenta Carlese Puigdemonta , nyní europoslanec v Bruselu.

 

Zdroj:https://www.catalannews.com/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode