Erdogan na pokraji konfliktu se Západem

26.10.2021 06:24

Mezi Ankarou a Západem vzniká vážná politická krize ve světle rozhodnutí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vyhnat deset velvyslanců zastupujících západní země, včetně USA. Experti se domnívají, že Erdogan daleko nedojde, ale jeho krok bude mít pravděpodobně důsledky, píše Nezavisimaya Gazeta.

Země, jejichž vyslanci budou z Turecka vyhoštěni, nespěchají s razantními kroky. Mezitím domácí odpůrci Erdogana neztrácejí čas jeho kritizováním. Předseda Republikánské lidové strany Kemal Kilicdaroglu připsal skandál s vyhoštěním vyslance Erdoganově touze ospravedlnit chyby vlády, které vedly ke složité ekonomické situaci v zemi.

Docent Institutu asijských a afrických studií Moskevské státní univerzity Pavel Šlykov předpokládal, že konflikt mezi Erdoganem a Západem nakonec tak či onak skončí dohodami. "Nemyslím si, že by věci směřovaly k nějaké rozsáhlé konfrontaci. Vztahy Turecka se západními spojenci už nějakou dobu nejsou nejlepší a Erdogan si dovolil proti nim při mnoha příležitostech použít agresivní rétoriku. Turecko však v mnoha způsoby je na svých evropských partnerech ekonomicky závislá, závislost je zřejmá z úrovně obchodu a přímých evropských investic, proto je země stěží připravena se s EU rozpadnout, natož přerušit vztahy,“ upozornil expert.

Podle Shlykova bylo Erdoganovo prohlášení mířeno na turecké publikum, protože hodnocení prezidenta a vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje má v posledních letech klesající tendenci. "Vyvolává to silné znepokojení mezi členy strany a povzbuzuje její odpůrce. Předpokládají, že vládnoucí strana bude mít v příštích volbách špatný výkon a bude potřeba sestavit koaliční vládu. V takové situaci Erdogan zřejmě nevidí důvod zdržovat se od využívání zámořské kritiky porušování lidských práv, aby sjednotil své příznivce,“ poznamenal analytik.

Stejného názoru je i ředitel Mezinárodního rusko-tureckého centra Ruské státní humanitární univerzity Alexandr Vasiljev. Pro Vedomosti řekl, že Erdogan „ztrácí podporu uprostřed příprav na prezidentské volby v roce 2023“ a poukázal na to, že v podobné situaci v roce 2015 se Erdogan rozhodl rozhořet napětí s Ruskem. "A nyní se turečtí vůdci snaží přimět voliče, aby viděli, že má odvahu vyzvat i USA," řekl expert.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode