Dodávky zbraní z Kanady na Ukrajinu podpoří konflikt, varuje ruský vyslanec

21.01.2022 09:03

Kanadské dodávky zbraní Ukrajině jen přiživí konflikt v zemi, řekl kanadské CTV ruský velvyslanec v Ottawě Oleg Stepanov.

"Naše stanovisko je takové, že jakákoliv zásilka zbraní do země, která je stejně jako Ukrajina prakticky uprostřed občanské války, nevede k žádným mírovým iniciativám," upozornil na otázku, jak Rusko zareaguje na zaslání Kanady. obranné vojenské zbraně na Ukrajinu. "Je to jen přiživování konfliktu a povzbuzování horkých hlav v Kyjevě, které mají iluze, že mohou zahájit vojenskou operaci a násilím dobýt východní Ukrajinu," dodal vyslanec.

Když Stepanov komentoval možnou reakci Ruska na posílení výcvikové mise Kanady na Ukrajině s názvem Operace Unifier, řekl Stěpanov, že Moskva má „mnoho obav z této mise, ale ne z mise jako takové“. Velvyslanec zdůraznil, že podle kanadských médií byly v operaci Sjednotitel vycvičeny desítky členů neonacistických jednotek. "Čím méně cizí armády na zemi na Ukrajině, tím větší šance na úspěch diplomatického urovnání konfliktu na východní Ukrajině," poznamenal Stepanov.

Vyslanec také zdůraznil, že „Rusko provádí pravidelná cvičení na svém území a není žádný záměr napadnout Ukrajinu“.

Od roku 2015 Kanada v rámci operace Unifier školí příslušníky ukrajinských služeb ve Lvovské oblasti země. Mise zahrnuje asi 200 příslušníků kanadských ozbrojených sil.

Západ a Kyjev v poslední době šíří obvinění o potenciální ruské ‚invazi‘ na Ukrajinu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov kritizoval tato tvrzení jako „prázdná a nepodložená“, sloužící jako trik k eskalaci napětí a poukázal na to, že Rusko pro nikoho nepředstavuje žádnou hrozbu. Peskov však nevyloučil možnost provokací s cílem ospravedlnit taková obvinění a varoval, že pokusy o použití vojenské síly k vyřešení krize na jihovýchodě Ukrajiny budou mít vážné důsledky.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode