Do Velké Británie dorazil rekordní počet migrantů přes Lamanšský průliv

06.08.2021 07:06

Více než 480 nelegálních migrantů dorazilo během jediného dne do Velké Británie přes kanál La Manche oddělující ostrov od kontinentální Evropy, což je nový rekord, uvádí Sky News s odvoláním na údaje z britského ministerstva vnitra.


„482 migrantů, což je rekordní počet, překonal včera kanál La Manche,“ uvedla televizní stanice.

Nelegální migranti často hledají jakoukoli možnost překonat kanál La Manche a dostat se do Velké Británie, kde je lákají sociální programy, možnost získat status uprchlíka a finanční výhody. Velká Británie a Francie se v červenci dohodly na zintenzivnění boje proti nelegální imigraci. Podle dokumentu se má počet policistů hlídkujících na francouzských plážích více než zdvojnásobit, aby se zabránilo vyjíždění lodí z francouzského pobřeží úžiny.

Již dříve noviny Le Figaro psaly o tom, že problémy s migranty obklopily Francii ze všech stran.


Zatímco na severu Francie pohraniční služby zápasí s nebývalým nárůstem pokusů migrantů překročit Lamanšský průliv a dostat se na pobřeží Anglie, na jihu země se úřady marně snaží zvládnout příliv uprchlíků pronikajících do země přes italskou hranici, psaly noviny Le Figaro. Politici a místní úřady si zároveň stěžují na nedostatek zákonných prostředků k boji s nelegálními imigranty, uváděl deník.


Noviny dále psaly, že od 1. ledna letošního roku přistálo u břehů Anglie více než 8 tisíc nelegálních imigrantů na palubě více než 350 amatérsky vyrobených lodí - Eritrejci, Súdánci, Afghánci, Iráčané, Syřané. Během uvedené doby šest z nich zahynulo na moři a tři jsou nezvěstní. 19. července 2021 byl stanoven rekord: na pobřeží Kentu se vylodilo 430 lidí během jediného dne.


„Dochází k tomu, co se zdálo nemyslitelné: migranti nyní přeplouvají kanál La Manche po stovkách každý týden a riskují své životy, někdy se ženami a dětmi, na nafukovacích člunech,“ stěžuje si soudní pracovník specializující se na azylové spory. Z jeho pohledu jde o „fiasko pro státní moc“.


V souvislosti se zhoršením situace v Lamanšském průlivu požádal francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin o pomoc Agenturu Evropské unie pro bezpečnost vnějších hranic (Frontex), která se zaměřuje na situaci ve Středomoří, se žádostí o řešení problémů v severní Evropě.

zdroj:https://cz.sputniknews.com/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode