Členové SCO zdůrazňují stabilizaci Afghánistánu jako zásadní prvek regionální bezpečnosti

20.09.2021 06:26

Členské státy Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) se domnívají, že jedním z nejvýznamnějších faktorů zachování a posílení bezpečnosti v regionu je rychlé vyřešení situace v Afghánistánu. To je uvedeno v Dushanbe deklaraci přijaté v pátek po summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) v hlavním městě Tádžikistánu.

„Členské státy SCO se domnívají, že jedním z důležitých faktorů zachování a posílení bezpečnosti a stability je rychlé vyřešení situace v Afghánistánu. Podporují formování Afghánistánu v nezávislý, neutrální, jednotný, demokratický a mírumilovný stát, bez terorismus, válka a drogy, “píše se v dokumentu.

Členské státy SCO čerpají ze skutečnosti, že neexistuje alternativa k politickému a diplomatickému řešení konfliktních situací v různých regionech světa na základě přísného dodržování obecně uznávaných norem a zásad mezinárodního práva. Členské státy se domnívají, že je nanejvýš důležité sestavit v Afghánistánu inkluzivní vládu za účasti členů všech etnických, náboženských a politických skupin afghánské společnosti, “potvrzuje prohlášení.

„Členské státy SCO, zdůrazňující důležitost desetiletí trvající pohostinnosti a účinné pomoci afghánským uprchlíkům ze strany regionálních zemí a sousedů Afghánistánu, považují úsilí mezinárodního společenství na podporu jejich důstojného, ​​bezpečného a udržitelného návratu do vlasti za zásadní,“ zdůrazňuje prohlášení.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode