Čižov řekl, že krize na evropském trhu s plynem bude vyřešena dříve než později

11.10.2021 06:47

Situace na evropském trhu s plynem se stabilizuje „dříve než později“. Vladimir Chizhov, stálý zástupce Ruské federace při EU, toto posouzení provedl v rozhovoru zveřejněném v neděli večer s listem Financial Times .

"[Ruský prezident Vladimir Putin] doporučil Gazpromu, aby byl flexibilnější. A něco mě nutí si myslet, že Gazprom bude poslouchat," řekl Chizhov. Vytváří nestabilní situaci na trhu s uhlovodíky.

Ruský diplomat odmítl obvinění, že Rusko záměrně vyvolalo nedostatek plynu v Evropě. Současně poznamenal, že rozhodnutí EU zacházet s Ruskou federací jako s geopolitickým protivníkem dialog s Moskvou neusnadňuje. „Podstata věci je ve znění,“ řekl.

Podle Čižova problémy s plynem, které jsou v současné době v Evropě pozorovány, „vyprovokovala uměle“ a „hlavně z politických důvodů“ samotná Evropská unie, která se rozhodla pro riskantní energetickou politiku. V podmínkách spotového trhu evropské energetické společnosti podle něj omezují nákupy a očekávají pokles cen. "Dlouhodobé smlouvy [na dodávky plynu do Evropy] ... zajišťovaly spolehlivost dodávek, stabilitu objemů a cen. A pak přišel nápad z Bruselu, že by měl být systém změněn," řekl Čižov. - Víme, že tržní pravidla mohou být v některých situacích užitečná, v jiných málo využívaná. Situace se může změnit a změnila se. “


EU podle něj také podceňuje úlohu, kterou plyn bude v Evropě nadále hrát jako nositel energie na pozadí pokračujícího rozvoje zelené energie. „Dokud lidstvo nenalezne způsob skladování velkého množství elektřiny, větrné turbíny a solární panely nebudou hrát rozhodující roli,“ řekl Chizhov.

6. října cena na burze ICE za listopadové futures TTF na plynovém uzlu v Nizozemsku zhruba ve 12:00 moskevského času přesáhla 1 900 dolarů za tisíc metrů krychlových. m, stanovení nového historického maxima, ale poté začalo rychle klesat. Na konci obchodování index klesl jeden a půlkrát. Při zahájení obchodování ve čtvrtek 7. října klesly náklady na plyn pod 1000 dolarů za tisíc metrů krychlových. m. Vysoká volatilita cen na evropském trhu s plynem je mimo jiné spojena s nízkou vytížeností zásobníků plynu před nadcházející zimou.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode