Čína doufá, že Taliban splní své sliby o ukončení války v Afghánistánu - čínský diplomat

16.08.2021 15:02

Čínské úřady doufají, že hnutí Taliban (zakázané v Rusku) splní své sliby o ukončení války a teroristických útoků v Afghánistánu, uvedla v pondělí mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hua Chunying.

„Zaznamenali jsme [dřívější] prohlášení hnutí Taliban a doufáme, že válka v Afghánistánu bude konečně u konce,“ řekl čínský diplomat v rozhovoru s novináři na denním briefingu. „Doufáme, že splní své sliby.“

Hua Chunying uvedla, že válka v Afghánistánu probíhá již několik desetiletí a že o budoucnosti této země musí rozhodnout obyvatelé Afghánistánu.

Podle čínské tiskové agentury Xinhua hnutí Taliban v neděli informovalo, že válka v Afghánistánu skončila a brzy vyhlásí vznik islámského emirátu Afghánistán. Rovněž by přijali zodpovědná opatření k zajištění bezpečnosti afghánského lidu a zahraničních diplomatických misí v zemi, dodala agentura.

„Doufáme, že uvidíme vytvoření tolerantní islámské vlády se zástupci hnutí Taliban, která zaručí bezpečnost všech civilistů a zahraničních diplomatů,“ řekla Hua Chunying. „Je nutné skoncovat se všemi projevy terorismu.“

Bojovníci radikální militantní skupiny Talibanu vstoupili v neděli do Kábulu, aniž by narazili na jakýkoli odpor, a začali převzít kontrolu nad vládními budovami opuštěnými afghánskými jednotkami, uvedl televizní kanál Al Arabiya. Afghánský prezident Ašraf Ghaní opustil zemi. Taliban později oznámil, že zavedl kontrolu nad všemi okresy v afghánské metropoli.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode