„Chtělo by to víc“

04.10.2021 06:32

Po počátečních diskusích v různých dvoučlenných konstelacích se zejména liberálové snaží nedat své preference příliš jasně najevo. Unie je velmi sebevědomá. Především nikdo nechce prozradit příliš mnoho.

Ve skutečnosti SPD dnes pro splnění FDP udělala hodně. V rozhovorech o sestavení nové vlády nebyli první jmenovaní dne Zelení , ale liberálové. Místo setkání by také mělo potěšit vedoucího FDP Christiana Lindnera. Jsou to místnosti think -tanku ze zdravotnictví. Edison Höfe jsou hned vedle. První elektrické žárovky v Německu bývaly v tamní továrně sešroubovány a dávaly městu nové světlo. „Plameny vyšlehly z jiskry,“ stojí na displeji. Pokud to není prostředí, kde by mohla vzniknout první německá vláda na semaforu složená z SPD, Zelení a FDP.

Ale krátce před osmnáctou hodinou v neděli večer tam jiskří nanejvýš.

Před novináře vystupují generální tajemníci SPD a FDP Lars Klingbeil a Volker Wissing. Klingbeil mluví o konstruktivních diskusích, stejně jako Wissing, ale také o útesech.

Klingbeil říká, že po 16 letech ve vládě Merkelové existuje velká potřeba změny. To je pozoruhodná věta, protože SPD spolu vládla po většinu času po boku Merkelové. Pokud by se SPD prosadila, dnes by se objasnilo, zda jednání budou pokračovat prostřednictvím semaforu. Wissing ale nejde tak daleko. Wissing říká, že SPD a FDP jsou stále od sebe „v podstatných bodech“. Toto setkání je pouze předehrou k „zjištění“, zda chcete spolupracovat.

Jeho neochota je dána také tím, že liberálové mají ten večer další schůzku. Krátce poté se setkáte s Unií, abyste diskutovali o možné alianci na Jamajce. Klingbeil se také musí vrátit přímo do konferenční místnosti. Už na něj čeká desetičlenná delegace ze Zelených.

Tak to je týden po všeobecných volbách . Po volební neděli následuje průzkumná neděle - kdo s kým?

SPD, která vzešla z hlasování jako nejsilnější síla, nyní poprvé vstupuje do jednání s potenciálními partnery. V uplynulých dnech se Zelení a Liberálové setkali dvakrát. Ať už na semaforu nebo v alianci na Jamajce - k tomu jsou potřeba dvě menší party. Chtěli se navzájem koordinovat, než se zapojili do setkání s SPD a Unií. Po druhé schůzce šli straničtí lídři dokonce sami do tisku. Mluvilo se alespoň o „naději“, o historických „okamžicích“ a dokonce o „příslibu obnovy“.

Jen nevypadej frivolně
To je velký rozdíl oproti této neděli, kdy byli generální tajemníci vysláni po rozhovoru s FDP. To je samo o sobě prohlášení, které by mělo objasnit: Není zde nic slavnostního, co děláme, jsme v práci. „Konstruktivně jsme diskutovali o vážných problémech,“ říká generál Fiss Wissing. Zdá se, že i potom to Wissingovi připadá příliš střízlivé. Ale jeden má „nárok na sestavení reformní vlády“. Semafor - na to by bylo příliš brzy otevřeně říkat, zejména z pohledu FDP.

Ačkoli liberálové vstoupili do federálních voleb bez koaličního prohlášení, evidentně usilovali o koalici s Unií. Vedoucí strany Lindner by se proto musel chytře pustit do obratu k SPD. V žádném případě by to nemělo vypadat, jako by se FDP bezohledně a především narychlo nastupovalo s SPD a Zelenými. „Konečné hodnocení těchto rozhovorů můžeme a budeme provádět až poté, co provedeme všechna dvoustranná jednání,“ řekl Wissing. Protože FDP má ještě večer schůzku s Unií, bylo by to vlastně hotové v pondělí - zejména proto, že orgány strany se stejně scházejí ráno.

Diskuse budou hodnoceny „interně“, říká Wissing. Ale neplánovali „učinit o tom prohlášení“. Samozřejmě že ne, protože Zelení mají schůzku s Unií v úterý. Wissing a Klingbeil si podávají ruce, než se rozejdou. Klingbeil vpravo, Wissing doleva.

Stejné místo o dobré dvě hodiny později. Klingbeil pochoduje zpět k mikrofonu, tentokrát má po svém boku Zelené šéfy Annalenu Baerbock a Roberta Habecka . Znamení? Pro menší slávu se možná tito dva předsedové ještě nezavázali na semaforech. Ale zvuk je jiný. Baerbock říká, že se skupinou mluvili o „velkých, velkých úkolech naší doby“, aniž by samozřejmě byli konkrétní. Všichni vždy souhlasí, že neprozradí příliš mnoho. Poté také říká, že ochrana klimatu se nyní musí dít „na plný plyn“. Tady nikdo nemluví o útesech. Habeck říká, že člověk hledal „dynamiku“, jde o ochotu „dostat se do pohybu“.

Přinejmenším lze říci, že ani lídři SPD Saskia Esken a Norbert Walter-Borjans, ani kancléřský kandidát Scholz se nepřestěhovali do Strany zelených. Znamená to něco, jako kdybyste tu stáli s sekáčkem? „Bereme to tak, jak to přichází,“ říká Habeck. Vždyť spolu odcházejí z tohoto místa.

Union po setkání s FDP zní téměř nadšeně
Unie a FDP také chtějí jít v tento den příkladem výběrem svého průzkumného místa. Setkávají se v berlínském „EUREF-kampusu“. EUREF je zkratka pro „Evropské energetické fórum“, místo má být „modelovou čtvrtí klimaticky neutrálního, inteligentního a úsporného města budoucnosti“. Říká se tomu „budoucí umístění“. Pokud to nezapadá do „budoucí koalice“, kterou by nyní chtěl Armin Laschet vytvořit.

Generální tajemníci Paul Ziemiak ( CDU ) a Markus Blume (CSU) vstupují do budovy společně - mělo by to být také znakem sounáležitosti poté, co si v posledních dnech obou sesterských stran všimly vzájemné přezdívky. Tito tři vůdci stran však pochodují odděleně. Nejprve Söder, pak Christian Lindner - a nakonec Armin Laschet. Deset vyjednavačů přišlo pro FDP a CDU a pět pro CSU.

Neslyšeli jste o nich téměř tři hodiny. Zdá se, že tato skupina dokáže zachovat důvěrnost průzkumu. Poté se generální tajemníci Ziemiak a Blume znovu objeví tváří v tvář novinářům společně se svým kolegou z FDP Volkerem Wissingem .

V této záležitosti byla „důvěrná atmosféra a velké podobnosti,“ říká Ziemiak a že mají „společné chápání“, že je třeba vytvořit něco nového. Na všech podrobnostech však byla dohodnuta důvěrnost.

Blume si myslí, že to byl „dobrý večer“ a „dobrý začátek, díky kterému budete chtít víc“. Nejdůležitější prohlášení je: Základní body související s obsahem jsou „velmi blízko sebe“. Ale co by měli také říkat Ziemiak a Blume: Potřebují FDP, aby měli šanci zůstat ve vládě.

Ale její kolega Wissing z FDP je ve skutečnosti velmi přátelský, alespoň dnes večer v areálu EUREF. Wissinge se ptá, zda by hádky v Unii a útoky na Laschet v CDU nekomplikovaly průzkum. „Tyto věci samozřejmě bereme na vědomí, ale nezatěžují nás,“ říká Wissing. Chápe, že „pokud strany nedosáhnou svého volebního cíle, diskutují“.

Ale co teď bude dál? Ziemak a Blume dávají jasně najevo, že by chtěli vyjednat Jamajku. Wissing to dělá trochu rychle. Nechce také čerpat srovnání s rozhovorem s SPD. Jeho strana teď musí diskutovat, jak postupovat, říká. Jedno je ale jisté: „Nemáme zájem o žádnou závěsnou hru.“ Wissing ujišťuje, že by to nemělo trvat tak dlouho, jako v roce 2017, že si to svobodní demokraté uvědomují. Jak však bude po této neděli politického zkoumání zřejmé, země bude muset několik dní počkat na rozhodnutí FDP o směru.

Zdroj: https://www.sueddeutsche.de/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode