Cena elektřiny čtyřnásobně oproti loňskému roku s novým historickým maximem v pondělí: 154,16 EUR/MWh

13.09.2021 07:22

Náklady stále rostou, protože odborníci říkají, že podpora obnovitelných zdrojů prostřednictvím legislativy by přispěla k nižšímu účtu.

Cena elektřiny dosáhne v pondělí nového historického maxima , a to 154,16 EUR za megawatt každou hodinu (MWh).

Eskalace nedosahuje maximálního počtu přesto - je to 13 th doba ceny zasáhly nový rekord všech dob od poloviny července. Předchozí do té doby byl v lednu 2012 na 103,76 EUR za MWh.

Zatímco průměrná cena za celý den bude 154,16 EUR za MWh, bude vrcholit na 170 EUR od 20:00 do 21:00 a nejnižší bude od 5:00 do 6:00, kdy bude stát 125 EUR.

Náklady na elektřinu bude o 14% dražší než sedm dní před a bude čtyřnásobek , že z 13. září 2020 (€ 35,06 MWh) - i když ceny v té době byly především nízká vzhledem k dopadu Covid-19.

Veřejná energetická společnost není krátkodobé řešení
Uprostřed rostoucích cen za elektřinu se znovu rozběhla debata o tom, zda by veřejná elektrárenská společnost zabránila prudkému nárůstu.

Přesto je podle odborníků kontaktovaných Katalánskou tiskovou agenturou založení veřejné společnosti od nuly nákladné a složité. Podle Rubéna Sáncheza, který pracuje pro spotřebitelský subjekt Facua, by to fungovalo jen dlouhodobě.

Místo toho je podpora výroby energie z obnovitelných zdrojů prostřednictvím právních předpisů považována za nejlepší krátkodobou možnost.

Roger Medina, výzkumný pracovník Institutu Ostrom, říká, že dodavatel elektřiny, který neustále dostává veřejné financování, aby udržel nízké ceny, „by byl v rozporu s právem EU, protože to by znamenalo, že veřejná podpora je neslučitelná s trhem“.

„Veřejná společnost nemůže současně působit jako operátor a regulátor trhu.“

Zdroje společnosti Barcelona Energia, veřejného dodavatele, kterému se nepodařilo uniknout eskalaci navzdory prodeji 100% obnovitelné energie, tvrdí, že „současný systém obchodování s elektřinou znamená, že globální nárůst ovlivňuje nákup veškeré energie, tedy všech dodavatelů, ať už jde o obnovitelné zdroje, nebo ne. “

Španělsko nebude regulovat trh
Tato španělská vláda nedávno uvedla, že do regulace cen nevkročí.

Ve čtyřhodinovém vystoupení před Kongresem španělská ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Ribera uvedla, že by to bylo  „v rozporu s právem EU“.

Přesto také nedávno uvedla, že její vláda zvažuje snížení daně z elektřiny, aby zmírnila dopad na domácnosti. Na konci června se Madrid již rozhodl snížit DPH na elektřinu z 21% na 10%.

Důvody stoupajících nákladů
Přispívá k rostoucím nákladům na plyn využívaný elektrárnami s kombinovaným cyklem, obchodování s emisemi uhlíku a  omezenému využívání obnovitelných zdrojů , elektřina je nyní mnohem dražší než před rokem, kdy ceny klesaly po poklesu poptávky během vrcholu pandemie.

Odborníci varují, že rostoucí ceny v blízké době nezmizí. José Bogas, generální ředitel společnosti Endesa, největší energetické společnosti ve Španělsku, v rozhovoru uvedl, že vysoké ceny zůstanou až do druhého čtvrtletí roku 2022.

Tento jev podle něj není chybou vlády ani společností ani zákazníků. Tvrdí, že stejný trend se děje v celé Evropě, ale ve Španělsku je „o něco“ větší kvůli používání klimatizace.

Bogas není sám, kdo věří, že ceny tu prozatím zůstanou. „Na tyto ceny si musíme zvyknout do konce roku,“ řekl pro katalánskou tiskovou agenturu Marc Bonet, který má v Barceloně Energia na starosti rozvoj obchodu.

„Nedostatek transparentnosti“ některých společností
Nové tarify vstoupily v platnost 1. června s vyššími, středními a levnějšími sazbami.

Španělský úřad pro regulaci hospodářské soutěže (CNMC) vyjádřil obavy, že některé společnosti těchto změn nejvíce využily zvýšením cen až o 30% více, než kolik umožňují tarify, aniž by své zákazníky varovali.

CNMC odsuzuje  "nedostatek transparentnosti"  několika společností - jejichž jména nebyla zveřejněna - a požaduje, aby byly dotčené osoby odškodněny.

Zdroj:https://www.catalannews.com/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode