Bývalý katalánský prezident Puigdemont byl držen v policejní vazbě na Sardinii

24.09.2021 06:28

Carles Puigdemont, bývalý katalánský prezident, který vedl referendum a nabídku nezávislosti v roce 2017, byl  v večer držen v policejní vazbě na italském ostrově Sardinie.

Italská policie zadržela bývalého šéfa katalánské vlády na základě zatykače vydaného španělským nejvyšším soudem, který chce v rámci neúspěšného úsilí o vytvoření samostatné katalánské republiky zkusit Puigdemonta za pobuřování.

Po vrcholu konfliktu za nezávislost v roce 2017 odešel Puigdemont do exilu a už roky žije v Belgii, zatímco devět jeho kolegů z katalánské vlády v té době strávilo za své role přes tři roky ve vězení, dokud nebyli omilostněni. Června španělskou vládou .

Puigdemont v pátek odpoledne odcestoval z Bruselu na Sardinii, aby navštívil folklorní a kulturní akci Adifolk, která se koná v katalánsky mluvícím městě Alghero. Bývalý katalánský prezident se měl setkat s šéfem autonomní oblasti Sardinie.

Na letišti ho potkali italští strážci zákona, kteří ho vzali do vazby.

Španělské soudní zdroje tvrdí, že zatykač EU na Puigdemonta je stále aktivní, nicméně Puigdemontova obhajoba tvrdí, že když španělský nejvyšší soud v březnu vydal žádost o zatykače soudům EU, zatykač byl pozastaven .

V sobotu ráno bude postaven před odvolací soud v Sassari, který rozhodne, zda ho propustí nebo vydá do Španělska.

Exprezidenta doprovází jeho právník Gonzalo Boye a tým italských právníků.

Není jasné, zda jsou zatykače nyní aktivní
V březnu španělský nejvyšší soud podal  Evropskému soudnímu dvoru  žádost o rozhodnutí o předběžné otázce v případě Lluís Puiga, dalšího bývalého člena vlády v exilu.

Španělsko vidělo, že  Belgie v lednu odmítla své naděje na vydání Lluísa Puiga, bývalého ministra kultury rovněž v exilu.

Belgičtí soudci se domnívali, že Nejvyšší soud nemá pravomoc ho soudit, protože již nemá místo ve vládě, a vyjádřili obavy, že ve Španělsku je ohrožena Puigova presumpce neviny .

Díky tomuto kroku Nejvyšší soud doufal, že se dočká vyjasnění kritérií evropských zatykačů, aby po třech předchozích neúspěšných pokusech od roku 2017 vydal exilové vůdce včetně Puigdemonta nové s vyšší šancí na jejich vydání.

Zatím však není jasné, zda soud reaktivoval zatykače na něj a další exilové vůdce navzdory skutečnosti, že soudci v tuto chvíli čekají na odpověď soudu EU na jejich žádost z března 2021 o upřesnění zatykačů . Zatímco zdroje Nejvyššího soudu sdělily katalánské tiskové agentuře, že zatykače nebyly nikdy staženy, Puigdemontovi právníci tvrdí, že ano.

Parlamentní imunita zrušena
Dne 30. července soud EU do doby, než bude přijato konečné rozhodnutí, potvrdil pozastavení imigrace Puigdemonta,  protože poslanec Evropského parlamentu (EP) hlasoval ve sněmovně na začátku března - její poslední rozhodnutí v této záležitosti, nikoli však konečné.

Lucemburští soudci však tvrdili, že zrušení pozastavení jeho imunity není nutné, protože „neviděli dostatečnou pravděpodobnost“ , že by mohl být zadržen kdekoli v Evropě.

Puigdemont a další poslanci za nezávislost nejsou vystaveni „nevratné a vážné újmě“, uvedl soud 30. července.

Ve výnosu téhož soudce soudci usoudili, že zatýkací rozkaz na Puigdemonta byl pozastaven, když Španělsko v březnu položilo svou otázku Lucembursku, a navrhli, aby politik mohl požádat o dočasné prozatímní vrácení své imunity, pokud by byl kdykoli zadržen .

„Nic nenasvědčuje tomu, že by evropské zatýkací rozkazy mohly vykonat belgické soudní orgány nebo orgány jiných členských států EU,“ uvedl stejný dokument.

Puigdemont, čtyři roky v exilu a současný europoslanec
Puigdemont je v exilu od října 2017, jen několik dní poté, co vedl referendum o nezávislosti, které Španělsko nepovolilo, a nezávislost Katalánska byla na okamžik vyhlášena v parlamentu.

Europoslancem je od ledna 2020 poté, co byl zvolen v evropských volbách v květnu 2019 - parlament jej přijal za europoslance až poté, co soud EU rozhodl, že navzdory jeho otevřené kauze ve Španělsku má právo na své místo.

Na začátku března 2021 byla jeho poslanecká imunita ve funkci europoslance zrušena - něco, co soud EU prozatímně zrušil po odvolání Puigdemonta , ale nové rozhodnutí ze dne 30. července obnovilo původní rozhodnutí o zrušení Puigdemontovy poslanecké imunity, dokud nebude přijato konečné rozhodnutí.

Zdroj:https://www.catalannews.com/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode