Brněnská Charita pomáhá uprchlíkům v Maďarsku. Odvezla jim deky a jídlo

08.09.2015 13:42

Diecézní charita Brno vyslala do Maďarska na pomoc uprchlíkům dodávku plnou vody, jídla, přikrývek, dek a hygienických věcí, řekla dnes ČTK mluvčí charity Diana Tuyet-Lan Kosinová. Podle ní věci darovali lidé ve sbírce, kterou charita na začátku září pro migranty vyhlásila. Další věci koupila z peněz, které lidé poslali na účet. Věnovali už desítky tisíc korun, doplnila Kosinová. Oblečení a hygienické potřeby přepravila charita i do přijímacího zařízení pro zajištění cizinců v Zastávce u Brna.

Pracovníci charity vyrazili do Maďarska v neděli večer. „Část věcí jsme přenechali kolegům z charity v Budapešti, aby se pomoc dostala na nádraží. Většinu věcí jsme ale zavezli do improvizačního tábora v Röszke na jihu Maďarska u hranic se Srbskem, kde je situace mnohem horší,“ uvedla Kosinová.

Pracovníci charity rozdávají lidem jídlo, vodu, přikrývky a hygienické věci jako plenky nebo vlhčené ubrousky. „Většina z migrantů je velmi slušná. Jsou vděční, usmějí se na nás, poděkují,“ dodala mluvčí.

U maďarských hranic lidé přespávají na loukách a polích

Podle ní v Röszke existuje neoficiální tábor, kde lidé odpočívají po překročení hranic. „Přespávají tam v provizorních stanech, na loukách, v polích. Někteří se schovávají a bojí se vůbec do tábora přijít. Jsou vyhladovělí a zmrzlí. Mezi migranty je mnoho žen s dětmi a některé jsou i těhotné. Dokonce jsme viděli rodinu, která tlačila na vozíku postiženou dívku,“ popsala Kosinová s tím, že v jednom dni přišlo na místo odhadem 500 lidí.

Nejvíce je ze Sýrie, Afghánistánu, Iránu a dalších zemí. Mezi běženci je také spousta mužů. „Funguje to tak, že rodina nasbírá peníze na to, aby vyslala do Evropy toho nejsilnějšího zástupce. Ten se chce dostat někam k rodině, kde chce vytvořit zázemí a našetřit peníze na to, aby k sobě mohl dostat zbytek rodiny normální cestou,“ objasnila Kosinová. Doplnila, že migranti prchají ze země kvůli válce z důvodu strachu o život.

Do Zastávky u Brna hygienické potřeby i výtvarné potřeby pro volný čas

Charita dnes vyslala část nasbíraných věcí také do Zastávky u Brna. „Bylo mezi nimi oblečení, hlavně už teplejšího rázu, hygienické potřeby a pleny pro matky s dětmi, ale také výtvarné potřeby pro volnočasové aktivity,“ dodala Kosinová.

Charitní materiální sbírka na pomoc uprchlíkům potrvá do 25. září. Lidé mohou věci darovat vždy od 08:00 do 17:00 v sídle charity na třídě Kapitána Jaroše 9. Je možné přispět i finančně číslo účtu 1583741621/0100, variabilní symbol je 91140.

S náporem uprchlíků se potýká celá Evropa. Česká republika za posledního čtvrt roku zajistila kolem 2500 běženců. O azyl u nás požádalo zatím jen 60 Syřanů. Většina z nich míří do Německa.

Převzato z: www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Brnenska-Charita-pomaha-uprchlikum-v-Madarsku-Odvezla-jim-deky-a-jidlo-398399

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode