Bílý dům žaluje Texas kvůli potratovému zákonu

09.09.2021 06:33

Základem soudních sporů bude kolize zákona s federální legislativou.

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena plánuje v blízké budoucnosti žalovat stát Texas kvůli vstupu v platnost zákona o potratu, který je považován za jeden z nejpřísnějších v zemi. Ve středu o tom informoval list Wall Street Journal s odvoláním na zdroje.

Americké ministerstvo spravedlnosti podle ní může podat žalobu už ve čtvrtek, ale toto datum není konečné. Je třeba poznamenat, že základem pro soudní spory bude rozpor tohoto zákona s federální legislativou.

Americký generální prokurátor Merrick Garland tento týden řekl, že jeho oddělení se zavázalo chránit texaské ženy hledající potraty a bude se spoléhat na zákonná ustanovení, která zakazují fyzické maření nebo vyhrožování použitím síly k zastrašení osoby hledající služby reprodukčního zdraví.

Kontroverzní zákon vstoupil v Texasu v platnost minulý týden. Ve většině případů zakazuje potrat po šesti týdnech těhotenství, kdy obvykle začíná být slyšet srdeční tep plodu. Zákaz potratů se vztahuje také na případy, kdy k početí dojde v důsledku znásilnění nebo incestu. Kromě toho zákon umožňuje komukoli žalovat ty, kteří tato pravidla porušují. Předpokládá se, že žalobcům bude v případě úspěchu u soudu vyplaceno nejméně 10 tisíc dolarů.

O zrušení nebo pozastavení zákona usilovaly americké organizace hájící právo na potrat. Trvali na tom, že vstup tohoto zákona v platnost v Texasu povede k tomu, že podobná pravidla mohou být zavedena v mnoha dalších státech, kde jsou u moci republikáni. Žalobci zdůraznili, že předmětná pravidla ve skutečnosti znamenají téměř úplný zákaz potratů.

Biden minulý týden navíc kritizoval konzervativní většinové rozhodnutí amerického nejvyššího soudu za odmítnutí pozastavení státního potratového zákona.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode