Bidenova pozice oslabila pouhých devět měsíců po vstupu do Bílého domu

08.09.2021 06:20

Americký prezident Joe Biden byl méně než devět měsíců po svém příchodu do Bílého domu vážně oslaben četnými krizemi. Tento názor ve středu vyjádřil francouzský list Le Figaro .

"To, co se mělo stát, Bidenovými slovy," léto radosti a svobody "se změnilo v sérii krizí, které politicky oslabily amerického prezidenta," uvádí deník a shrnuje první výsledky předsednictví 46. prezidenta USA. v analytickém článku. V sérii těchto letních krizí noviny zdůrazňují „obnovení pandemie koronaviru v důsledku šíření kmene delta a zpomalení očkování“.

Le Figaro navíc připomíná problémy spojené s rozsáhlými přírodními katastrofami ve Spojených státech a také s „chaotickým stažením z Afghánistánu“. Krize podle jejího názoru „zničila Bidenovy sliby návratu do normálního života“. „Tento černý pruh byl doprovázen poklesem prezidentského hodnocení,“ uvedl deník s odvoláním na průzkumy veřejného mínění o americkém sentimentu.

Le Figaro, který zastavil vývoj čtvrté vlny pandemie ve Spojených státech, poukazuje na to, že „počet pacientů opět vzrostl a minulý týden bylo do nemocnic přijato více než 100 tisíc pacientů denně“. Podle ní od začátku očkování takový ukazatel zatím nebyl pozorován. „Mnoho států dosáhlo limitu kapacity nemocnic, což ještě zhoršila personální krize propouštění nebo odchodů do důchodu,“ uvádí deník. Le Figaro poznamenává, že nový nárůst výskytu se shodoval s řadou přírodních katastrof - požáry, hurikány a povodně. Letos v létě podle ní „prakticky každý třetí Američan čelil katastrofě související s klimatem“.


„K těmto útrapám přibyl Afghánistán, krize, které se dalo předejít,“ domnívá se francouzský list. Není nad to, demokratická administrativa se v oblasti, kde byla na své zkušenosti tak pyšná, zachovala neprofesionálně. Biden, který oznámil návrat kompetence a hodnoty v době jeho příchodu do Bílého domu, vyšly z tohoto fiaska politicky oslabené. “

Zatímco krize stále pokračují, vedoucí Bílého domu, uvedl deník, „čelí během svého prezidentství jedné z největších legislativních výzev“. Snaží se „dostat se do Kongresu, kde má jen velmi křehkou většinu, jeden z nejambicióznějších a nejnákladnějších plánů sociálních výdajů od projektu Velké společnosti Lyndona Johnsona v 60. letech“.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode