Biden připouští možnou dohodu s Moskvou o nerozmístění strategických zbraní v Kyjevě

20.01.2022 07:32

Od Moskvy by se očekávaly příslušné reciproční kroky, řekl Biden.

 Americký prezident Joe Biden připustil možnost dosažení některých dohod s Ruskem týkajících se nerozmístění strategických zbraní na Ukrajině.

"Dvě věci, které mi [ruský prezident Vladimir Putin] řekl, že chce <...>. Jedna je, že Ukrajina nikdy nebude součástí NATO. A druhá - že na Ukrajině nebudou žádné strategické zbraně. Můžeme něco vymyslet na druhém kusu,“ řekl americký lídr na tiskové konferenci s tím, že od Moskvy se budou očekávat příslušné reciproční kroky.

„Na prvním místě máme řadu smluv, mezinárodních i evropských, které naznačují, že si můžete vybrat, s kým chcete být,“ upozornil americký prezident.

Dne 17. prosince 2021 zveřejnilo ruské ministerstvo zahraničí návrh dohody o bezpečnostních zárukách mezi Ruskem a Spojenými státy a návrh dohody o zajištění bezpečnosti Ruska a členských států NATO. Rusko-americké konzultace k této otázce se uskutečnily v Ženevě dne 10. ledna, následovalo zasedání Rady Rusko-NATO v Bruselu dne 12. ledna a zasedání Stálé rady Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve Vídni dne 13. ledna.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode