Běloruská atletka Cimanouská požádá o azyl. Česko již nabídlo svou pomoc

02.08.2021 06:54

Běloruská atletka Kryscina Cimanouská, která podle běloruského národního olympijského výboru zrušila svou účast na olympijských hrách kvůli svému emocionálnímu a psychickému stavu, se rozhodla požádat o azyl v Německu nebo Rakousku. Informovala o tom agentura Reuters.

Běloruský národní olympijský výbor totiž uvedl, že sportovkyně se z olympijských her v Tokiu odhlašuje kvůli svému emocionálnímu a psychickému stavu. Cimanouská předtím prohlásila, že je nespokojená s tím, že musela závodit ve štafetě na 400 metrů, zatímco ona sama měla běžet 100 a 200 metrů. Podle ní se vedení snaží „zlepšit svou nekvalitní práci“ na úkor sportovců.

Dnes odpoledne atletka natočila videonahrávku, v níž žádá Mezinárodní olympijský výbor o pomoc. Podle Běloruské nadace sportovní solidarity se zástupci týmu chystali sportovkyni z Japonska deportovat. Cimanouské koupili letenku a poslali ji na letiště, kde ji však čekali policisté a dobrovolníci.
Později oznámila, že je v bezpečí. Mezitím Mezinárodní olympijský výbor požádal olympijský výbor země o vysvětlení.
 
Opoziční Běloruská nadace sportovní solidarity v neděli prohlásila, že Cimanouská byla „násilně odvezena z Tokia“. Fond tvrdil, že zástupci běloruské reprezentace „deportují atletku, urychleně jí koupili letenku“ a „vezou ji s věcmi na letiště“, ačkoli v pondělí měla Cimanouská startovat v běhu na 200 metrů.
 
Za zmínku stojí, že na celou situaci zareagoval již ministr zahraničí ČR Jakub Kulhánek. Na Twitteru zveřejnil příspěvek o tom, že věc považuje za skandální.
 
Vyjádření ministra zahraničí:
 
Situace kolem běloruské sprinterky Krysciny Cimanouské považuji za skandální. ČR je připravena pomoci. Po dohodě s A jí nabízíme vízum ke vstupu na území, aby se u nás mohla ucházet o mezinárodní ochranu. Naše ambasáda v Tokiu je také připravena pomoci.
 
Zdroj:https://cz.sputniknews.com/

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode