Američtí vojáci se z Afghánistánu úplně stáhli

31.08.2021 06:51

 - Americká armáda stáhla z Kábulu posledního z vojáků.
 - Tváří v tvář dramatickému vývoji v Afghánistánu se Rada bezpečnosti OSN snaží vyvodit odpovědnost Talibanu.
 - Rameno teroristické organizace Islámský stát (IS), která působí v Afghánistánu, se v pondělí zavázala ke ostřelování letiště v Kábulu.
 - Americká armáda uvádí, že provedla letecký útok v afghánské metropoli.

Podle Pentagonu se poslední američtí vojáci stáhli z Afghánistánu. „Jsem tu, abych oznámil dokončení našeho stažení z Afghánistánu,“ řekl americký generál Kenneth McKenzie na videonávodu s novináři v Pentagonu.

Poslední vojenská letadla C-17 vzlétla z letiště v Kábulu minutu před půlnocí (místního času). S tímto strojem opustil zemi také americký velvyslanec. Tím také končí vojenská mise evakuovat Američany, spojence a Afghánce hledající ochranu. „I kdybychom zůstali dalších deset dní, nemohli bychom dostat všechny, které jsme chtěli, ven,“ řekl McKenzie. V době, kdy poslední letadlo vzlétlo, však už na letištním letišti nikdo další do bezpečí nedostal.

Americký prezident Joe Biden stanovil toto úterý jako termín pro stažení amerických vojsk. Bundeswehr ve čtvrtek ukončil svou záchrannou operaci, v pátek a sobotu následovala Francie, Španělsko a Velká Británie.

USA a jejich spojenci od 14. srpna odletěli z Afghánistánu téměř 120 000 lidí, kterým se říká Bílý dům. V Afghánistánu jsou stále desítky tisíc lidí, kteří chtějí uprchnout z Talibanu - většina z nich jsou Afghánci. USA a západní partneři opakovaně zdůrazňovali, že by měla existovat možnost přivést lidi do bezpečí i po skončení mise. „Vojenská fáze této operace skončila,“ řekl generál McKenzie. Nyní začíná diplomatické pokračování. Ve skutečnosti by ne všichni Američané chtěli opustit zemi. Ministerstvo zahraničí nyní bude usilovat o to, aby zbývající občané mohli zemi opustit. McKenzie odhaduje

Taliban oslavuje stažení amerických vojsk. „Znovu děláme historii. Dnes večer skončila 20letá okupace Afghánistánu USA a NATO. Bůh je skvělý,“ napsal na Twitteru vysoký člen Talibanu Anas Hakkani. 

Zdroj:https://www.sueddeutsche.de/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode