Americké námořnictvo tvrdí, že torpédoborec Chafee neporušil mezinárodní právo

16.10.2021 09:55

Všechny akce amerického torpédoborce Chafee v Japonském moři během incidentu s ruskou protiponorkovou lodí byly plně v souladu s mezinárodním právem. Toto prohlášení je obsaženo v prohlášení, které v pátek zveřejnila americká tichomořská flotila.

"Přestože Rusko vydalo oznámení pro námořníky a piloty v této oblasti později, v době interakce toto oznámení nebylo účinné. Všechny akce Chafee byly provedeny v plném souladu s mezinárodním právem a pořádkem. Spojené státy budou nadále létat „plout a jednat, kde to mezinárodní právo umožňuje.“ - uvádí se v prohlášení.

Podle amerického námořnictva „prohlášení ruského ministerstva obrany není pravdivé“. „Zatímco torpédoborec amerického námořnictva Chafee prováděl rutinní operace v mezinárodních vodách Japonského moře 15. října 2021, ruská protiponorková loď třídy Udaloy se přiblížila k Chafee 65 yardů (přibližně 59,4 m),“ tvrdí USA. Pacifická flotila řekla: „Interakce byla bezpečná a profesionální.“

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že akce posádky torpédoborce Chafee byla flagrantním porušením mezinárodních pravidel pro předcházení srážkám na moři a rusko-americké mezivládní dohody o předcházení incidentům na širém moři a ve vzdušném prostoru nad ním. V pátek večer si ruské ministerstvo obrany přivolalo amerického vojenského atašé, který byl upozorněn na neprofesionální jednání amerických námořníků.


15. října, asi v 17:00 místního času, se americký torpédoborec Chafee přiblížil k teritoriálním vodám Ruské federace a pokusil se překročit státní hranici. Na druhé straně BOD „Admiral Tributs“ nedovolil torpédoborce amerického námořnictva narušit státní hranici.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode