1325 RADNIC – Morava, náš domov

01.07.2017 14:27

 Pokračujeme ve zprávách o vyvěšování moravské vlajky v obcích ve svátek slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Jak jsme již informovali, obcí, jež jsou do této iniciativy zapojené nebo opakovaně moravskou vlajku vyvěšují, je dnes již výrazná, tj. dvoutřetinová většina. Přitom připomínám, že nejde jen o malé obce, ale i velká města, z nichž některá jsou do projektu Moravské národní obce zapojena již několik let, například Šumperk, Vyškov, MO Moravská Ostrava a Přívoz, Znojmo, Blansko, Přerov nebo město Brno s jeho místními částmi, z nichž letos poprvé i Brno-Jehnice.


       Jeden z našich úkolů – dokázat moravský patriotismus, už považujeme za splněný: Morava je tady stále, lidé se hlásí k jejím tradicím, historii, kultuře, jsou na ni hrdí. Naše úsilí v oslovování obcí proto nebylo tak intenzivní jako v dřívějších letech, přesto jsme oproti minulému roku získali na seznam přibližně dalších sto moravských obcí. K oslavě moravských patronů vyvěšením vlajky Moravy se kromě mnoha menších obcí a městysů připojí letos poprvé například město Šlapanice a Lomnice u Tišnova v okrese Brno-venkov. Velmi si vážíme také města Koryčany v okrese Kroměříž, Ladné na Břeclavsku, i několika nováčků na Svitavsku a Třebíčsku.

       Představiteli samospráv je také čím dál častěji zvažována moravská vlajka i na jiných obecních budovách, škole, kulturním domě nebo na hasičské zbrojnici. Příkladem jdou zemské a regionální vlajky v zemích západní Evropy, kde je tato forma patriotismu běžná, včetně vlajek na soukromých domech a pozemcích, sportovních akcích, rockových, folklorních festivalech a podobně. Nikdo tu jejich vyvěšovatele nesoudí a nepodezírá z úmyslu rozdělovat společnost, jak občas zazní u nás od osob neinformovaných. Moravská vlajka je symbol země, která už neměla existovat. Ona ale je, protože my jsme na ni nezapomněli, jsme její součástí a o tom, co máme považovat za svou vlast se nerozhoduje na úřadech. Morava je náš domov.




Lenka Holaňová

1. místopředsedkyně Moravské národní obce

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode