Taliban plánuje brzy obnovit přímé lety mezi Afghánistánem a Ruskem

11.10.2021 06:50

Radikální hnutí Taliban, které se chopilo moci v Afghánistánu (v Ruské federaci zakázáno), plánuje v blízké budoucnosti obnovit přímé lety s Ruskem. V rozhovoru s zpravodajem agentury TASS to uvedl zástupce radikálů, náměstek ministra informací a kultury v prozatímním afghánském kabinetu ministrů Zabihullah Mujahid.

„Plánujeme obnovit mezinárodní lety z letiště v Kábulu, a to i do Ruska,“ řekl.

Letecký provoz mezi Ruskem a Afghánistánem byl pozastaven poté, co Taliban vstoupil 15. srpna bez boje do Kábulu a prezident Ašraf Ghaní opustil republiku. 6. září oznámil Taliban zřízení kontroly nad celým afghánským územím a 7. září oznámil složení prozatímní vlády, které zatím žádná země neuznala.

Rozjezdová dráha a terminály kábulského letiště byly těžce poškozeny chaosem ve vzdušném přístavu a teroristickým útokem v jeho blízkosti 26. srpna. Od konce srpna pomáhají technici z Kataru a Turecka s uvedením letiště do provozu. 4. září vzlétla první letadla z leteckého přístavu hlavního města do afghánských měst Mazar-i-Sharif, Kandahar a Herat. 9. září uskutečnilo první letadlo od stažení americké armády z Afghánistánu mezinárodní let z Kábulu do Dauhá. Od druhé poloviny září jsou komerční charterové lety do Kábulu provozovány také z Íránu, Pákistánu a Saúdské Arábie.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode