Proč vládní armáda kladla tak malý odpor

17.08.2021 12:20

300 000 mužů silných - a přesto zdrcených: vojáci vlády v Kábulu dělali proti islamistickým válečníkům jen málo. To také souvisí s vrozenou vadou v nově budovaných ozbrojených silách.

Video, které se šířilo online a dostalo se do americké televize CNN, je šokující. Amnesty International hovoří o válečném zločinu a „chladnokrevné vraždě“. V severoafghánském městě Dawlat Abad na žádost Talibanu zjevně odpovědělo asi 20 vojáků z afghánské armádyvzdát se. Když neozbrojení vykročí z domu, islamisté zahájí palbu. 20. června tohoto roku to bylo ve znamení kolapsu vládních ozbrojených sil, ANSF a osudu poražených. Podle zpráv afghánských médií patřil zavražděný speciální jednotce, která spadla do pasti a bránila se, dokud jí došla munice. Z rádia volala po leteckou podporu, ale ta nepřišla. Jedním z mrtvých byl velitel Sohrab Azimi, který byl v některých částech veřejnosti uctíván jako národní hrdina a hořký nepřítel islamistů.

V následujících týdnech odpor ANSF stále slábl, až nakonec opustil Taliban, víceméně bez boje. Tato armáda však nikdy nebyla tak silná, jak naznačuje oficiální údaj 300 000 mužů a některých žen (včetně národní policie). Mnoho míst bylo prázdných a stejně jako její nepřítel, Taliban, od roku 2014 utrpěla těžké ztráty. Obecně však ANSF vždy trpěl nedostatkem rekrutů, nepotismem při obsazování vysokých velitelských postů, vnitřním etnickým napětím a špatným platem. Značný počet nových vojáků se nevrátil bezprostředně po jejich prvním odchodu z domova. Vojáci byli často špatně vybavení, nezřídka dokonce na nějaký čas trpěli hladem, se všemi důsledky takových stížností na morálku mnoha jednotek.

Zdroj:https://www.sueddeutsche.de/

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode