Obchodní jednání Austrálie a EU byla odložena o měsíc

01.10.2021 06:59

Evropská unie odložila jednání o dohodě o volném obchodu s Austrálií o měsíc bez vysvětlení. V pátek to oznámil australský ministr obchodu, investic a cestovního ruchu Dan Tean.

Rozhovory, jejichž 12. kolo bylo naplánováno na říjen, byly podle ministra z iniciativy EU odloženy na listopad. „Dohoda o volném obchodu je v zájmu Austrálie a Evropské unie a posílí náš vztah založený na společném závazku k demokracii, lidským právům, právnímu státu a ekonomické inkluzivitě,“ uvedl Tehan v prohlášení zveřejněném v pátek. „Chápeme reakci Francie na naše rozhodnutí [porušit dohodu] o stavbě ponorek, ale každý národ musí jednat ve svých vlastních národních zájmech, což Austrálie udělala,“ zdůraznil.

Tehan také řekl, že příští týden uspořádá sérii setkání s kolegy ze zemí EU, aby prodiskutovali nová data a podrobnosti jednání o obchodní dohodě. "Na základě dříve dosaženého pokroku se budeme i nadále připravovat na nové kolo jednání a budeme pracovat na uzavření dohody o volném obchodu," uzavřel.

Minulý týden australský premiér Scott Morrison vyjádřil přesvědčení, že porušení dohody o podmořské plavbě s Francií neovlivní průběh obchodních jednání mezi Austrálií a EU.

Austrálie, Spojené království a Spojené státy oznámily 15. září nové bezpečnostní partnerství - AUKUS. V rámci tohoto partnerství zejména australská strana plánuje postavit nejméně osm jaderných ponorek s využitím amerických technologií a také vybavit své ozbrojené síly řízenými střelami americké výroby. Kvůli tomu Canberra porušila s Paříží největší obranný kontrakt ve své historii, kde se tomuto rozhodnutí již říkalo bodnutí do zad. Po jednostranném porušení dohody v roce 2016 Francie oznámila okamžité stažení konzultací se svými velvyslanci ze Spojených států a Austrálie a později oznámila, že bude bránit své zájmy během jednání o obchodní dohodě mezi Austrálií a EU.

Zdroj:TASS

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode