V Ostravě bude nové muzeum, a to zemědělské

07.08.2016 18:48

 Snad nejvýraznější odkaz na zemědělce je v průmyslově a vědecky orientovaných expozicích Dolní oblasti Vítkovice v podobě věrného modelu krávy-dojnice ve Velkém světě techniky. To se má brzy změnit vznikem ostravské pobočky Národního zemědělského muzea (NZM).

Markéta Lazarová z PR oddělení NZM upozorňuje, že dnešní Moravskoslezský kraj původně nebyl hornický a industriální.

„Až do průmyslového boomu za Rakouska-Uherska zde lidé od pradávna hospodařili, žili v souladu s přírodou a využívali jedinečný krajinný ráz s poli, lesy i řekami. A na to se dnes trošku pozapomíná. Proto chceme tuto část kulturního dědictví vašeho regionu připomenout zemědělskou expozicí," uvádí s tím, že i nyní tvoří půlku rozlohy kraje orná půda.

ZAPADÁ DO KONCEPCE
„Byť se se zemědělským muzeem nepočítá jako se součástí našeho vzdělávacího, kulturního a společenského centra, má sídlit v tomto areálu. Každopádně zapadá i do naší koncepce," tvrdí Petr Koudela, ředitel Dolní oblasti Vítkovice. Pro expozice NZM Ostrava jsou vybrány dvě propojené haly, kde dříve oceláři opravovali a skladovali takzvané veroniky, vozy na přepravu tekutého surového železa (teď nachází tato stavba uplatnění i jako výčep piva při festivalech).

„Vítkovice a zemědělství? Spojení je logičtější, než by se mohlo na první pohled jevit. Vždyť naše společnost provozovala technologickou linku vyrábějící před rokem 1989 až 1,8 milionu kusů pluhových ostří ročně. Její likvidací z důvodu klesající poptávky před deseti lety zanikla průmyslová produkce těchto zemědělských nástrojů," říká mediální zástupkyně vítkovického holdingu Eva Kijonková. Haly či sila pro zemědělské statky a farmy má ostatně firma dodnes v nabídce.

Radek Lukša
Zdroj: https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/nove-muzeum-v-ostrave-zemedelske-20160807.html

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode