V Brně není pitná voda, do odvolání jen po převaření

15.09.2016 15:20

Brno – V posledních teplých dnech letošního léta nesmějí Brňané pít vodu z vodovodu. Do odvolání je voda v Brně pitná až po převaření. Mimořádnou situaci oznámila ve čtvrtek po půl jedné odpoledne mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová.

„Po nahlášení a konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí Jihomoravského kraje pitnou vodu dodávanou do vodovodní sítě považujeme za pitnou pouze po převaření, a to až do odvolání," sdělila mluvčí.

Podle vedoucí Odboru hygieny obecné a komunální z jihomoravské hygienické stanice Jany Derkové ale nebezpečí nehrozí. „Nejedná se o žádnou fekální katastrofu, jako tomu bylo například minulý rok v Praze v Dejvicích. V důsledku teplého počasí je jen voda přiváděná vodovodem do Brna teplejší a běžné dávky dezinfekce na ni nefungují tak, jako obvykle. Proto je nutné je navýšit," upozornila.

Brněnské vodárny a kanalizace, které rozvádějí vodu pro více než čtyřista tisíc lidí žijících v Brně, Kuřimi a okolí, proto jako prevencizvýšily dávku dezinfekce dodávanou do pitné vody. Dále zahájily proplachování páteřních řadů vodovodní sítě, jejíž délka přesahuje čtrnáct set kilometrů a obsluhuje téměř padesát tisíc přípojek. Čištění může podle Hermanové způsobit krátkodobé zakalení vody.

Lidem, kteří ve čtvrtek brněnskou vodu pili, by ale neměla způsobit žádné zdravotní potíže. „Podle vyhlášky nicméně není pitná, protože hodnoty některých bakterií v ní jsou hraniční. Limity jsou stanovené tak, aby provozovatele vodovodů upozornily na nějaké nedostatky v síti," doplnila hygienička.

Odborníci se ještě ve čtvrtek chystají na další měření hodnot, výsledky budou podle hygieniků známé v pátek. Očekávají, že hodnoty již budou v normě.

Převzato z: www.denik.cz/jihomoravsky-kraj/v-brne-neni-pitna-voda-do-odvolani-jen-po-prevareni-20160915.htmlAutor: Alžběta Nečasová
Zdroj: https://www.denik.cz/jihomoravsky-kraj/v-brne-neni-pitna-voda-do-odvolani-jen-po-prevareni-20160915.htmlPřevzato z: 

Zdroj: https://www.denik.cz/jihomoravsky-kraj/v-brne-neni-pitna-voda-do-odvolani-jen-po-prevareni-20160915.html

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode