TISKOVÁ ZPRÁVA:V Turecku byla zahájena stavba JE Akkuyu v rámci počátečního povolení k výstavbě

15.12.2017 22:29

  10. prosince 2017 proběhla ceremonie u příležitosti zahájení výstavby první turecké jaderné elektrárny Akkuyu v rámci počátečního stavebního povolení. Rozsah prací je zatím omezen povolením vydaným Tureckou agenturou pro jadernou energii (TAEK) v říjnu 2017 a udělení povolení v plném rozsahu je očekáváno v příštím roce.

Elektrárnu Akkuyu se čtyřmi bloky typu VVER-1200 generace III+ staví v Turecku ruská korporace pro atomovou energii Rosatom. Hlavním cílem současných prací je připravit vše nezbytné pro zahájení betonování základů objektů jaderného ostrova. V rámci omezeného povolení mohou probíhat stavební a montážní práce ve všech objektech jaderné elektrárny vyjma budov a konstrukcí, které patří k bezpečnostním systémům jaderného ostrova.

Povolení umožňuje například začít s výkopy základové jámy až do hloubky podle projektu, s navezením a urovnáním podkladové vrstvy pod základovou desku hlavních a pomocných budov, s úpravou zálivu Akkuyu do výšky +10,5 metru a se stavbou nákladních terminálů Východní a Západní, východního a jižního kanálu pro odvod vody, dočasných budov, požární ústředny a rezervoárů protipožární vody.

„Dnešní ceremonie se účastní i místní obyvatelé, takže bych chtěl využít této příležitosti a poděkovat jim za podporu. Vedení Rosatomu rozhodlo o vytvoření Občanské komise JE Akkuyu, která bude při realizaci našeho projektu sloužit jako platforma pro dialog, komunikaci a spolupráci s veřejností. Máme před sebou téměř 100 let spolupráce, po tu dobu JE Akkuyu bude Turecku dodávat ekologicky čistou elektřinu,“ řekl Alexej Lichačov, generální ředitel Rosatomu.

2. prosince 2017 byla dokončena příprava podkladu, který bude pod základovou deskou reaktorové budovy prvního bloku. Práce provedla turecká společnost, a to přesně podle časového plánu.

Značný podíl na projektu budou mít turečtí dodavatelé. Podle předběžných odhadů turecká strana získá smlouvy v hodnotě 35 – 40 % celkové hodnoty projektu JE Akkuyu, tj. ve výši 6 – 8 miliard dolarů. Přes 350 tureckých firem podalo žádost o zařazení do seznamu potenciálních dodavatelů, z nichž první již získali zakázky v oblasti budování infrastruktury pro novou elektrárnu. Celkem v tuto chvíli na staveništi pracuje okolo 300 lidí, z nichž 90% jsou občany Turecka z nejbližších obcí Taşucu, Büyükeceli, Silifke a Aydıncık. Kvalifikované inženýry a techniky přizval ke spolupráci Rosatom z tureckých firem, které budovaly největší energetické a průmyslové objekty Turecké republiky.

Projektová společnost Akkuyu Nuklear hodlá v březnu 2018 získat povolení k výstavbě v plném rozsahu a poté bude moci začít s betonováním základové desky, což bude oficiálním zahájením výstavby prvního bloku JE Akkuyu.

Projekt na výstavbu první jaderné elektrárny v Turecku je realizován na základě Mezivládní dohody, podepsané vládami Ruské federace a Turecké republiky v Ankaře v květnu roku 2010. Agentura TAEK schválila lokalitu v roce 2011 a turecké ministerstvo životního prostředí a stavebního rozvoje dalo projektu kladné stanovisko EIA v roce 2014. Referenčním projektem pro tuto elektrárnu je ruská jaderná elektrárna Novovoroněžská II, jejíž 1. blok zahájil komerční provoz v únoru 2017 jako první blok generace III+ na světě. Elektrárna Akkuyu bude mít projektovou životnost 60 let a každý rok bude vyrábět zhruba 35 TWh elektřiny.

O projekt mají zájem také české firmy, které jsou tradičními dodavateli pro projekty Rosatomu realizované v Rusku i v třetích zemích.

 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode