TISKOVÁ ZPRÁVA:V Rusku začalo fyzikální spouštění 4. bloku Rostovské JE

07.12.2017 18:04

 Pracovníci Rostovské jaderné elektrárny zavezli 6. prosince 2017 první kazety s jaderným palivem do reaktoru 4. bloku Rostovské jaderné elektrárny s reaktorem VVER-1000. Tuto elektrárnu, která leží poblíž Volgodonsku na jihu Ruska, staví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom.

V průběhu fyzikálního spouštění proběhnou první testy reaktoru se skutečným jaderným palivem a blok bude připraven na další fázi, energetické spouštění, při kterém vyrobí svou první elektřinu. Během 25denního fyzikálního spouštění budou například specifikovány charakteristiky aktivní zóny a reaktor dosáhne minimálního kontrolovaného výkonu. Celkem do něj bude zavezeno 163 kazet s jaderným palivem.

Rozhodnutí o připravenosti 4. bloku Rostovské elektrárny k fyzikálnímu spouštění bylo přijato po komplexní inspekci provedené ruskou federální službou pro ekologický, technický a jaderný dozor Rostechnadzor. Během ní byla zkontrolována správná funkce technologických systémů a technologických zařízení bloku a připravenost personálu a provozní dokumentace.

Projektu dostavby Rostovské jaderné elektrárny se dodavatelsky účastnily i české firmy. Například armaturky Arako, L D M, Modřany Power, Mostro, MPower Engineering a MSA dodaly armatury, Sigma Group čerpací techniku, Kabelovna Kabex kabely, Vítkovice díly nízkotlakového ohříváku, ZPA Pečky servopohony a ZVU Strojírny tepelné výměníky. Hodnota produkce dodané z České republiky přesahovala 600 milionů korun.

Zahájení fyzikálního spouštění se zúčastnili gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Goluběv, ředitel Koncernu Rosenergoatom (elektroenergetické divize Rosatomu) Andrej Petrov, ředitel Skupiny ASE (inženýringové divize Rosatomu a generálního dodavatele Rostovské JE) Valerij Limarenko.

Podle Andreje Petrova jsou zkušenosti získané při výstavbě této nejjižnější ruské jaderné elektrárny vskutku jedinečné. „Jedná se o bezprecedentní případ: Rostovská elektrárna je jedinou jadernou elektrárnou v současném Rusku, kde byly během sedmi let spuštěny 3 bloky (v roce 2010 2. blok, v 2015 3. blok a nyní 4. blok) a kde byla obnovena sériová výstavba. Ta umožňuje maximálně efektivní využití materiálových a finančních zdrojů a dodržení striktních termínů výstavby,“ řekl Petrov.

Valerij Limarenko ho doplnil: „Rostovská lokalita pro nás hraje demonstrační roli. Ladíme zde naše pokročilé technologie pro řízení projektů, zavádíme digitální technologie a získáváme drahocenné zkušenosti, které vzápětí přenášíme do našich dalších projektů. Velice pozitivně se to projevuje v termínech a kvalitě výstavby.“

4. blok Rostovské jaderné elektrárny je zároveň jejím posledním blokem a také zakončením legendární série bloků s reaktory VVER-1000 této verze. Základními rysy těchto bloků je vysoká spolehlivost a bezpečnost daná principem hloubkové ochrany a použitím nejmodernějších řešení.

Celkem je po celém světě provozováno 34 bloků typu VVER-1000 (z toho 9 v Rusku), které v souhrnu odpracovaly 725 reaktorroků a vyrobily 5500 TWh elektřiny. Nejmodernější verze reaktorů VVER-1000 se zlepšenými bezpečnostními parametry posloužily jako základ pro vývoj inovativního reaktoru VVER-1200 generace III+. Podle tohoto projektu se v Rusku staví jaderné elektrárny Novovoroněžská II a Leningradská II. První blok Novovoroněžské II byl uveden do komerčního provozu v únoru 2017 a fyzikální spouštění prvního bloku Leningradské II má podle plánu začít do konce letošního roku.

Rostovská jaderná elektrárna se nachází asi 13,5 kilometru od Volgodonsku na břehu Cimljanského vodního díla. Celkem jsou zde čtyři bloky typu VVER-1000 a jde o jednoho z největších výrobců elektřiny na jihu Ruska. Stávající tři bloky vyrábí asi 46 % elektřiny v regionu a po uvedení 4. bloku do provozu jejich podíl vzroste na 54 %.


 

Kontakt

www.mikan.cz

mikan@atlas.cz

příspěvky čternářů:mikan@atlas.cz
770 06 Olomouc,

Morava

00420 605 44 95 85

Vyhledávání

Copyright © 2015

Vytvořeno službou Webnode